Με σύνθημα «Οι δρόμοι μας… η επιλογή μας» αρχίζει από αύριο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ), στην οποία συμμετέχει ενεργά για έβδομη συνεχή χρονιά το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).


Στη φετινή ΕΕΚ συμμετέχουν περισσότερες από 1.670 ευρωπαϊκές πόλεις και φορείς αστικών συγκοινωνιών. Η διάρκειά της είναι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, με κορύφωση των δράσεων την καθιερωμένη πλέον «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο».

Οι ελληνικές συμμετοχές φέτος είναι περισσότερες από τα προηγούμενα δυο χρόνια και έφτασαν τις 15. Μεταξύ αυτών η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, το Άργος, η Κόρινθος, η Καλαμάτα, η Δράμα, τα Γιάννενα, τα Γρεβενά, το Ναύπλιο, ο Χολαργός, οι Σέρρες, η Σκύδρα, τα Τρίκαλα και ο Βόλος.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, «οι πόλεις διοργανώνουν δραστηριότητες ενθάρρυνσης βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα πλεονεκτήματά τους και κυρίως για την αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά και ημιαστικά κέντρα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της ΕΕΚ, που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2002: Επιδιώκει να επηρεάσει τη συμπεριφορά των μετακινουμένων προς επιλογή βιώσιμων μέσων μεταφοράς, όπως οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, τα ποδήλατα και η πεζή μετακίνηση στη πόλη, με συνέπειες τη βελτίωση του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχουσες πόλεις διοργανώνουν δραστηριότητες ενθάρρυνσης βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα πλεονεκτήματά τους. Το ΣΑΣΘ στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών. Φέτος το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι “ Οι δρόμοι μας… η επιλογή μας!”.

Λαμβάνοντας υπόψη τις θεματικές οδηγίες της ΕΕΚ για το 2014 το ΣΑΣΘ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, με συγκεκριμένες δράσεις: