de_gindos_20140830_01.jpg
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς δε Γκίνδος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όταν η θητεία αυτού του τελευταίου ολοκληρωθεί.

 

Η επιλογή αυτή των “28” της Ε.Ε. φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά τη θέση της Ευρώπης στην κρίση. Αρκεί, βέβαια, ο Λουίς δε Γκίνδος να θυμηθεί ότι προέρχεται από τον ευρωπαϊκό νότο…

Νωρίτερα, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ επέλεξαν τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

tusk_rombay_mogerini_20140830_01.jpg

Ο Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο απερχόμενος Μπαρόζο, έδινε συνέντευξη με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, χτυπώντας τον φιλικά στην πλάτη…

Έκτακτη Σύνοδος για την Ανάπτυξη

Έστω και την ύστατη ώρα, οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διεξαγάγουν μια κατεπείγουσα σύνοδο για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης την 7η Οκτωβρίου, κατόπιν σχετικής πρότασης της Ιταλίας, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα προηγούμενα σχέδια, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η οικονομία στην ευρωζώνη παραμένει σε κακή κατάσταση, τις προηγούμενες ημέρες, δεν περιείχαν καμιά αναφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αντιθέτως, το σημερινό σχέδιο απόφασης αναφέρει: «Τις τελευταίες εβδομάδες οικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η ανάκαμψη, ιδίως στην ευρωζώνη, είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή».

Κατά συνέπεια θα διεξαχθεί μια σύνοδος, την οποία θα φιλοξενήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την 7η Οκτωβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί «στην απασχόληση, ειδικά στην απασχόληση των νέων, στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη», σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης.