Έντεκα χρόνια μετά τον "εκδημοκρατισμό" του το Ιράκ βυθίζεται ξανά στον κύκλο της βίας. Οι τζιχαντιστές σφάζουν, εκτελούν και προβαίνουν σε κτηνωδίες χωρίς διάκριση. Προβληματισμός και ανησυχία στη Δύση.>>>
Τους 500 φτάνουν οι νεκροί της μειονότητας Γαζίντι στο Βόρειο Ιράκ, από τις κτηνωδίες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Σύμφωνα με τον υπουργό ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ιράκ οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 500 μέλη της ιρακινής μειονότητας των Γεζίντι στη διάρκεια της προέλασής τους στο βόρειο Ιράκ.
Ο υπουργός επίσης ανακοίνωσε πως υπάρχουν μαρτυρίες, πως οι άνδρες του Ισλαμικού Χαλιφάτου, έθαψαν ζωντανά ορισμένα θύματά τους ακόμα και γυναικόπαιδα, ενώ 300 γυναίκες απήχθησαν σαν σκλάβες.
Έκδηλος είναι ο προβληματισμός στη Δύση, αφού βλέπει τη δράση των τζιχαντιστών να εξαπλώνεται, απειλώντας την ακεραιότητα του Ιράκ. Εν τω μεταξύ βρετανικά και γαλλικά μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς που απειλούνται από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ
Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να βομβαρδίζουν θέσεις του στρατού του Ισλαμικού Κράτους και όπως ανακοίνωσαν έπληξαν θέσεις, όπου φυλάσσονταν όπλα και εξοπλισμός των τζιχαντιστών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, την Αρμπίλ. Δια στόματος του Προέδρου Ομπάμα διατυπώθηκε πως οι ΗΠΑ θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές δυνάμεις.
Μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε μορφή ανάληψης χερσαίας επέμβασης στο Ιράκ, αφού στο εσωτερικό της αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη αρνητικότητα και αντίδραση, ωστόσο σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι αεροπορικού βομβαρδισμοί δεν μπορούν να αποφέρουν την αποτελεσματικότητα των χερσαίων επιχειρήσεων.
Χθες, αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών ύστερα από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν δράση για να αποφευχθεί «γενοκτονία».
Κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι κατά τους σημερινούς βομβαρδισμούς εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 αντάρτες και τραυματίστηκαν 55.
Οι επιθέσεις είχαν στόχο την περιοχή Καζάρ, που βρίσκεται μεταξύ της Μοσούλης και του Αρμπίλ.