farmaka_sirtari_01.jpg
Διάλογο σε νέα βάση, για νέα κατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ ζητά, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

 

Ο ΙΣΘ προτείνει «ως μοναδική λύση τη θέσπιση ατομικού πλαφόν ανά ασφαλισμένο ανάλογο με την κατάσταση της υγείας του και την ηλικία του καθώς και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης». Υπογραμμίζει ότι, στα τρία χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ< λόγω υποχρηματοδότησης, ο Οργανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σκοπό της ύπαρξης του κι ακόμη και με την πρόσφατη υπουργική απόφαση (της 18 Αυγούστου 2014) θεσπίζονται μικρές αλλαγές, που «απέχουν πολύ από όσα συζητούνταν και ακόμα περισσότερο από τα αναγκαία για την διαχείριση των ανεπαρκών πόρων του οργανισμού».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει «απαράδεκτο να επιβάλλονται εκ των υστέρων αναγκαστικές εκπτώσεις επί των παρόχων (clawback, rebate)» και προτείνει την υιοθέτηση πρωτοκόλλων για τη συνταγογράφηση, που, ήδη, εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με την επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούν να αρχίσει διάλογος «σε νέα υγιή βάση στον οποίο δεσμευόμαστε να συμμετάσχουμε ώστε να διευθετηθεί με τρόπο επιστημονικό, ηθικό και ορθολογικό η κατανομή των ανεπαρκών πόρων του οργανισμού».