Με ερώτησή του στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ο κ. Καράογλου έθιξε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των Λιμενικών αρχών, που φέρνει την υποβάθμιση του κεντρικότερου λιμανιού των Βαλκανίων.>>>
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ερώτηση, που έθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό ο κ. Καράογλου θίγει την κατάργηση της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε στην Καβάλα, με αποτέλεσμα στην Κεντρική Μακεδονία να μένουν μόνο δύο Κεντρικές Υπηρεσίες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και το Λιμεναρχείο Ιερισσού, τη στιγμή που σε όλη την επικράτεια υπάρχουν εννέα Περιφερειακές Διοικήσεις.
Η 2η Περιφερειακή Διοίκηση ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ως Ανώτατη Διοικητική Υπηρεσία είχε υπό την εποπτεία της τις Λιμενικές Αρχές Θεσσαλονίκης, Ιερισσού, Ν. Μουδανίων και Κατερίνης, ενώ με τη μεταφορά της στην Καβάλα θα επωμισθεί και την ευθύνη των Λιμενικών Αρχών Καβάλας, Πόρτο Λάγους, Αλεξανδρούπολης, Αγιόκαμπου Λάρισας, Θάσου και Σαμοθράκης.
Με την αναδιάρθρωση, που γίνεται το Λιμεναρχείο Ιερισσού, που είχε υπό την εποπτεία του τρεις νομούς, αλλά και το αυτοδιοίκητο τμήμα του Αγ. Όρους, θα επωμιστεί περισσότερες αρμοδιότητες, καθώς τα όρια του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης εκτείνονταν σε τέσσερις νομούς. Ουσιαστικά αναλαμβάνει το έλεγχο του Νομού Χαλκιδικής εξ ολοκλήρου. Ωστόσο το παράδοξο με το συγκεκριμένο νομό είναι ότι έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλους τους χερσαίους νομούς της Ελλάδας, ξεπερνώντας τα 550 χιλιόμετρα και θα έπρεπε να εποπτεύεται από τουλάχιστον δύο Κεντρικές Υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε άλλους νομούς της χώρας.
Παράλληλα μειώνονται και οι οργανικές θέσεις, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των λιμενικών στο μεγαλύτερο λιμάνι των Βαλκανίων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις οργανικές θέσεις των πληρωμάτων των πλωτών περιπολικών σκαφών, όπου η μείωση στελεχών είναι αισθητή.
Θέτοντας αυτούς τους προβληματισμούς στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ο κ. Καράογλου κατέθεσε ερώτηση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπου ζητά να μάθει αν προβλέπεται η επανεξέταση των αλλαγών, που έχει επιφέρει η αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών και αν υπάρχει η πιθανότητα ενίσχυσης των Κεντρικών Υπηρεσιών του Νομού Θεσσαλονίκης τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο προσωπικού με την αύξηση και πλήρωση των οργανικών θέσεων.
Ζητά επίσης να ενημερωθεί αν προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο παραμονής στη Θεσσαλονίκη της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ, καθώς εδώ εδρεύουν συναρμόδιες και συνεργαζόμενες υπηρεσίες, όπως τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, το Ναυτοδικείο, η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος.
Και τέλος ποιοι ήταν οι λόγοι, που συνέτρεχαν στη μεταφορά και ουσιαστικά στη κατάργηση της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος από τη Θεσσαλονίκη, το επίκεντρο των Λιμενικών Αρχών σε τρεις από τους πιο τουριστικούς νομούς της χώρας.