Στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα του Πόντου προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, για τρίτη συνεχή χρονιά, της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και ο Μητροπολίτης Πέτρος, εκπροσωπώντας τον Πατριάρχη Γεωργίας, Ηλία. Πλήθος πιστών, Πόντιοι από όλο τον κόσμο, συνέρευσαν και φέτος στο ιστορικό μοναστήρι στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα. ΑΠΕ ΜΠΕ/GANP/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Εκατοντάδες προσκυνητές ανταποκρίθηκαν και φέτος στη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να εορτάσουν στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα την επέτειο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Η θεία λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με συλλείτουργους τους Επισκόπους Δέρβης, Ιεζεκιήλ (βοηθό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας) και Σιεμιατίτσε Γεώργιο (Ιεράρχη της Εκκλησίας Πολωνίας). 

«Για τους χριστιανούς, (η Μονή Σουμελά) δεν έπαψε ποτέ να είναι οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» είπε ο Πατριάρχης στο εκκλησίασμα που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή της Ιστορικής Μονής.

Ο Πατριάρχης σημείωσε ακόμα ότι «οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες» και υπενθύμισε ότι  «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες. Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αυξάνονται οι απειλές για την ανθρωπότητα με αφορμή τη διαμάχη των θρησκευτικών και δογματικών διαφορών»(η φωτογραφία είναι του Δ. Πανάγου, από το ΑΠΕ- ΜΠΕ).

Χιλιάδες οι προσκυνητές στην Τήνο

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν και φέτος, το νησί της Τήνου για να τιμήσουν τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

tinos_litaneia_20140815_01.jpg

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε παρουσία του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σπύρου Σπυρίδωνος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση καθώς και των αρχηγών ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των τοπικών Αρχών.

Το πρωί, τελέστηκε στον ναό της Ευαγγελίστριας η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου και του Επισκόπου Παντελεήμονος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λαμπρή περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον ναό προς την χώρα της Τήνου. Το ιερό κουβούκλιο μετέφεραν στους ώμους τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο λιμάνι της Τήνου κατέπλευσαν  η φρεγάτα ΕΛΛΗ, το αρματαγωγό Ικαρία και η πυραυλάκατος Σιμιτζόπουλος, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της 74ης επετείου από τη βύθιση του Καταδρομικού ΕΛΛΗ.

Σκαρφάλωσαν στο Βέρμιο για τη Χάρη Της

Προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως Πόντιοι, ταξίδεψαν κι εφέτος στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται στο Βέρμιο της Ημαθίας, και παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

orfanos_panagia_soumela_20140815_01.jpg

Αρκετοί από αυτούς πέρασαν τη βραδιά στο ύπαιθρο, γύρω από το Μοναστήρι, για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα, και σήμερα παρακολούθησαν με κατάνυξη το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο και τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που έχει μεταφερθεί εκεί από την Τραπεζούντα του Πόντου.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός. Παρέστησαν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, βουλευτές, εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Ορφανός: Η Ελλάδα θα επανακτήσει τη θέση της

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επανακτήσει και πάλι την θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, στο περιθώριο των λατρευτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Παναγία Σουμελά, ανήμερα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο κ. Ορφανός εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην πανηγυρική Θεία λειτουργία που τελέστηκε, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ.κ. Παντελεήμονα και  προσκύνησε την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

«Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός τιμούν την Κοίμηση της Θεοτόκου γιατί με το στήριγμα της είναι το αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές. Η χώρα μας περνά δύσκολες ώρες, πάει προς το καλύτερο και ελπίζουμε πως το φθινόπωρο είναι το σημείο καμπής που θα φανεί αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ενώ επισήμανε πως αυτοί που κάνουν κριτική, «είναι αυτοί που χαίρονται όταν δεν πάει κάτι καλά στην Ελλάδα». Επιπλέον, ο κ. Ορφανός σημείωσε πως η Παναγία Σουμελά αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής.

«Οι Πόντιοι Έλληνες έκαναν μια τεράστια διαδρομή από την καταστροφή, ζωντάνεψαν, προχώρησαν, έφτιαξαν πολλά, μας έδωσαν το παράδειγμα. Άρα μέσα από την θυσία και τον αγώνα, η Ελλάδα θα πετύχει να βρει και πάλι τον κεντρικό της ρόλο», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.


από το ΑΠΕ ΜΠΕ