Αποδέκτης πλήθους έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις-μέλη του έχει γίνει τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με αφορμή τον καταλογισμό του ποσού του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα.

Με αφορμή ακριβώς αυτές τις διαμαρτυρίες, ο ΣΒΒΕ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, διαμαρτυρόμενος για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στη βιομηχανία, επισημαίνοντας τον αντιαναπτυξιακό και αντιεπενδυτικό χαρακτήρα του μέτρου και ζητώντας την άμεση κατάργησή του.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι πιθανή επιμονή της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση και καταβολή του ΕΝΦΙΑ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις οδηγεί με βεβαιότητα στο κλείσιμο χιλιάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιφέρειας και σε σαφή αδιέξοδα ρευστότητας πλήθος άλλων.

Παράλληλα, επιδεινώνει το ήδη άσχημο κλίμα για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας, αφού στην ουσία του φορολογεί κάθε χρόνο χρήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί κατά το παρελθόν και με τα οποία έχουν δημιουργηθεί οι εγκαταστάσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων. Επιπλέον, πρόκειται για αντιφατικό μέτρο σε σχέση με την ανάπτυξη της χώρας, αφού η θεσμοθέτησή του ουσιαστικά αποτρέπει το σύνολο των επιχειρήσεων να λειτουργούν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Ο ΣΒΒΕ αναρωτιέται πως είναι δυνατόν μετά από πέντε χρόνια διαρκούς ύφεσης της οικονομίας να θεσμοθετούνται μέτρα που βάλλουν εναντίον της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και κατά της υλοποίησης επενδύσεων.

Ο ΣΒΒΕ πρότεινε στον Υπουργό Οικονομικών την άμεση κατάργηση ενός ακόμη άδικου φόρου για τα ακίνητα της βιομηχανίας η οποία μονίμως καλείται να «πληρώσει το μάρμαρο» και να καλύψει δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται ερήμην της.