Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρθηκε στην περιπέτεια της Αργεντινής και σημείωσε πως οι μονομερείς ενέργειες τιμωρούνται, ενώ προέβαλε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης>>>
Η νέα περιπέτεια με την κρίση χρέους, που μαστίζει την Αργεντινή, καθώς και ο τρόπος, που η Ελλάδα αντιμετώπισε το ζήτημα αυτό ήταν τα σημεία, στα οποία επέμεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο άρθρο του, στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Η περίπτωση της Αργεντινής επανέφερε στο προσκήνιο ένα από τα μεγαλύτερα διεθνοπολιτικά προβλήματα που είναι η προκλητική και προσβλητική συρρίκνωση της κρατικής κυριαρχίας έναντι των αγορών", όμως αναδεικνύει και τις διαφορετικές περιπτώσεις, που το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε, της Ελλάδας και της Αργεντινής.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι διαφορές αυτές, είναι ότι, πρώτον, όπως έδειξε η εμπειρία της Αργεντινής, οι "οι μονομερείς κινήσεις, καλώς ή κακώς, τιμωρούνται" και, δεύτερον, ότι αναδεικνύεται η "σημασία της συμμετοχής σε μια ισχυρή περιφερειακή ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη".
Ο κ. Βενιζέλος στέκεται ιδιαίτερα στις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην περίπτωση της Αργεντινής Ελλάδας και αναφέρει πως το μεγάλο κούρεμα του χρέους που επιτεύχθηκε το 2012 και η αναδιάρθρωσή του "προσδιορίζουν και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους που πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί από τους θεσμικούς εταίρους με συμφωνημένες και σχεδόν προφανείς παραμετρικές αλλαγές", ενώ παράλληλα συνεπάγεται περαιτέρω μείωσή του, χωρίς να ανοίξουν "μέτωπα" με εθνικά κοινοβούλια, αλλά και με τις αγορές.
Αναφερόμενος στην Αργεντινή, τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας μας στις δοκιμασίες του λαού, χωρίς όμως να εθελοτυφλούμε. "Οφείλουμε να ομολογούμε την αλήθεια σε σχέση με την ελληνική περίπτωση", αναφέρει ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι η αναγνώριση των θετικών στοιχείων της ελληνικής περίπτωσης είναι αναγκαία για να εφαρμοστεί η εθνική προσπάθεια της επιβεβαίωσης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι ο μοχλός για την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Και καταλήγει πως "μια είναι συνεπώς η λύση. Αυτή που έχω τόσες φορές τονίσει. Η εθνική διαπραγμάτευση μέσα σε κλίμα ενότητας και συναίνεσης. Όλα τα άλλα οδηγούν είτε σε πλήρη υπαναχώρηση είτε σε καταστροφή χωρίς λόγο και μετά από τόσες θυσίες".