megas_alexandros_agalma_thessaloniki_2011_01.jpg
Ομάδα… Υποβρύχιων Καταστροφών είχε δημιουργήσει ο Μέγας Αλέξανδρος. Επίσης, τον συνόδευαν στην εκστρατεία του επιστήμονες που συγκέντρωναν γνώσεις περί τη βοτανική, τη ζωολογία και άλλες επιστήμες και που οργάνωναν ακόμη και πρόγραμμα ευγονικής ζώων! Διαβάστε το κείμενο της Στελίνας Μαργαριτίδου, με πληροφορίες από το βιβλίο “Ο Άγνωστος Μέγας Αλέξανδρος” των εκδόσεων “Αρχέτυπο”:

 

Στο πέρασμα των αιώνων ο Μέγας Αλέξανδρος κέρδισε μια θέση όχι απλά στην αιωνιότητα ή στην Ιστορία αλλά στο Πάνθεον των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων του πλανήτη μας. Όπως συχνά συμβαίνει σ αυτές τις περιπτώσεις, όσες περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνει κανείς γύρω από το θέμα, τόσα περισσότερα είναι τα μυστικά που μένουν ανεξιχνίαστα.

Για παράδειγμα πόσοι γνωρίζουν ότι η επιστημονική ομάδα που συνόδευε το Μέγα Αλέξανδρο στις εκστρατείες του έκανε πειράματα ... ευγονικής; Πόσα είναι γνωστά γύρω από το Νέαρχο, τον ναύαρχο και εφευρέτη του Μ Αλεξάνδρου από την Αμφίπολη που κατασκεύασε το πρώτο υποβρύχιο, στο οποίο μάλιστα μπήκε ο Στρατηλάτης και καταδύθηκε μ αυτό στη θάλασσα;

Τον πυρήνα της επιστημονικής ομάδας του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούσαν σοφοί ,ερευνητές και τεχνίτες. Μαζί με τον φιλόσοφο Καλλισθένη, τον Άγι ,τον Ονησίκριτο, τον Αναξιμένη , τον Ανάξαρχο , ήταν ο γιατρός Γλαυκίας , ο ιστορικός Αριστόβουλος , ο μηχανικός Διάδης, ο Διήμαχος , ο Χαίριος οι εξερευνητές Ηρακλείδης , Αρχίας, Ανδροσθένης, Ιέρων και ο ναυπηγός Νέαρχος .

Η ομάδα "σοφών" και οι τεχνίτες που συνόδευαν το στρατό του Στρατηλάτη ήταν προσαρμοσμένοι στις ανάγκες της εκστρατείας. Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες παρατηρούσαν τα οικοδομήματα και τα οχυρά των λαών που συναντούσαν αλλά και σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν πολεμικές μηχανές για να τα καταστρέψουν εάν χρειαζόταν. Οι ζωγράφοι της ομάδας απεικόνιζαν τα νέα είδη ζώων και φυτών που συναντούσαν , αλλά και σχεδίαζαν χάρτες των περιοχών που θα εισέρχονταν ο στρατός, σημειώνοντας τα τοπογραφικά στοιχεία κάθε μέρους για στρατιωτική χρήση. Οι ναυτικοί εξερευνούταν τις ακτές, αλλά ναυμαχούσαν , αν χρειαζόταν και με κάθε αντίπαλη ναυτική δύναμη. Οι φιλόσοφοι συζητούσαν με το Μ Αλέξανδρο τόσο για τις ανακαλύψεις όσο και για τα στρατιωτικά σχέδια που εκπονούνταν.

Οι νέες καλλιέργειες στη Βαβυλώνα

Αυτή η ομάδα για τα επιτεύγματα της οποία λίγα είναι γνωστά σήμερα, έθεσε την έρευνα σε νέα επιστημονική βάση.

Εκτός από τη χαρτογράφηση νέων περιοχών , η ομάδα έκανε ανακαλύψεις στη βοτανολογία και τη ζωολογία. Τα ζωικά και φυτικά δείγματα που συνέλεγαν στέλνονταν στον Αριστοτέλη τακτικά και για χρόνια μαζί με αναφορές. Για παράδειγμα ο γραφέας του Αλέξανδρου ο Ανδροσθένης , ήταν εκείνος που πρώτος πρόσεξε ότι τα φύλλα ορισμένων δένδρων ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με το εάν είναι μέρα ή νύχτα.

Οι επιστήμονες αυτής της ομάδας έκαναν γεωλογικές και κλιματολογικές παρατηρήσεις . Ανάμεσα στα πειράματα της ομάδας των "σοφών" του Αλεξάνδρου περιλαμβάνονται και πειράματα -σε πρωτόλεια φάση- γενετικής και "ευγονικής". Στη Βαβυλώνα οι ειδικοί της ομάδας επιχείρησαν να καλλιεργήσουν ευρωπαϊκά φυτά και να τα προσαρμόσουν στο τοπικό κλίμα. Στην Ινδία συνέλεγαν σπάνια ζώα και, σύμφωνα με τον Πτολεμαίο από την Ινδία ο Αλέξανδρος οργάνωσε πρόγραμμα "ευγονικής" ζώων. Συγκέντρωσε 230.000 αγελάδες της περιοχής και τις έστειλε στη Μακεδονία για να χρησιμοποιηθούν σε αγροτικές εργασίες.

Οι γνώσεις των ειδικών είναι πολύ σημαντικές για την εποχή όπως και η οργάνωση του εκστρατευτικού σώματος. Ενδεικτικό είναι ότι πάντα στις εκστρατείες του τον Μ. Αλέξανδρο συνόδευαν και ειδικοί στην αξιολόγηση χρυσορυχείων.

Υποβρύχια ομάδα καταστροφών

coverALEXANDROSΗ έρευνα που γινόταν στη στεριά ήταν εντυπωσιακή. Εξίσου σημαντική όμως ήταν και η έρευνα στη θάλασσα. Υπεύθυνος για τις θαλάσσιες εξερευνήσεις δεν ήταν άλλος από τον Νέαρχο.

Ο Νέαρχος εξελίχθηκε σε "άνθρωπο" του Αλεξάνδρου στα ναυτικά θέματα. Είχαν άλλωστε μεγαλώσει μαζί και ο Νέαρχος είχε μαθητεύσει και αυτός με τον Αριστοτέλη στη Μίεζα της Μακεδοίας. Αν και τα πλοία δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστες φορές για στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν έδωσαν κάποια σημαντική ναυμαχία, ο Αλέξανδρος έφτιαξε έναν τεράστιο στόλο. Το μέγεθός του ήταν τέτοιο, που φαίνεται ακατανόητο αν σκεφτεί κανείς ότι στην ουσία δεν του ήταν τόσο απαραίτητος στρατιωτικά. Υπήρχε όμως ένας άλλος λόγος για τη δημιουργία του: Η ακόρεστη δίψα για μάθηση. Όσα δεν μπορούσε να κάνει ο ίδιος ο Αλέξανδρος στη θάλασσα, τα ανέθεσε στο Νέαρχο.

Οι εξερευνήσεις που έγιναν από την ομάδα του Μ Αλέξανδρου στη θάλασσα , έφτασαν μέχρι το βυθό. Η ιστορία ότι ο Στρατηλάτης καταδύθηκε στον ...πάτο της θάλασσας για να τον παρατηρήσει μέσα σε ένα βαρέλι έχει μια δόση πραγματικότητας. Κάθε τι που ξεπερνούσε τα όρια ήταν στο χαρακτήρα του Αλέξανδρου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο στρατός του Αλεξάνδρου διέθετε μια "ομάδα υποβρύχιων καταστροφών" η οποία αναλάμβανε υποβρύχιες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η γνωστότερη είναι αυτή κατά την επτάμηνη πολιορκία της Τύρου. Υπήρχαν λοιπόν σ αυτή την ομάδα έμπειροι βουτηχτές.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η κάθοδος του Αλεξάνδρου στο βυθό έγινε το 332πΧ. Η καταδυτική συσκευή (υποβρύχιος κώδωνας) την οποία χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος μάλλον είχε χρησιμοποιηθεί στην πολιορκία της Τύρου για την τοποθέτηση και την εξακρίβωση υποβρύχιων εμποδίων. Σύμφωνα με την περιγραφή του Αριστοτέλη στο βιβλίο του "Προβλήματα" ο Αλέξανδρος χρησιμοποίησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε καταδυτικό κώδωνα με τη μορφή ενός γυάλινου βαρελιού, το οποίο ρυμουλκήθηκε μέχρι το σημείο της κατάδυσης. Οι παραλλαγές της διήγησης που πήρε τις διαστάσεις θρύλου είναι πολλές. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές ο Αλέξανδρος πήρε μαζί του και ζώα όπως γάτα και έναν κόκορα. Ένα μεσαιωνικό κείμενο αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος πήρε δύο ακόμη άτομα μαζί του και μάλιστα όταν είδε τον κόσμο του βυθού είπε: "...αυτός ο κόσμος είναι καταραμένος και χαμένος. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"...

Όλες αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο των εκδόσεων “Αρχέτυπο” με θέμα “Ο Άγνωστος Μέγας Αλέξανδρος” (www.archetypo.com.gr )