kriaras_02.jpg
Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο δάσκαλο, στον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, Εμμανουήλ Κριαρά, που έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή πλήρης ιδεών και ημερών, θα πουν σε λίγο συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, μαθητές του και απλός κόσμος.

 

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος, η σορός του θα μεταφερθεί και θα ενταφιαστεί την Τετάρτη στο Κοιμητήριο Ακρωτηρίου Χανίων. Η κηδεία θα γίνει με δαπάνη του δήμου Χανίων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Το κενό που αφήνει στα ελληνικά Γράμματα ο Εμμανουήλ Κριαράς είναι δυσαναπλήρωτο. Ακούραστος εργάτης των ελληνικών γραμμάτων, σπουδαίος μελετητής της ελληνικής γλώσσας, σημαιοφόρος του δημοτικισμού, ο Εμμανουήλ Κριαράς αφήνει ως παρακαταθήκη ένα πολυσχιδές επιστημονικό έργο. Ξεχωρίζουν οι εκδόσεις των παλαιότερων κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, οι μελέτες του για το δημοτικισμό και κυρίως οι 14 πρώτοι τόμοι του Λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας, που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Λεξικό Κριαρά. Εξέχουσα είναι η συνεισφορά του καθηγητή Κριαρά στην αναγνώριση της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, αλλά και στην καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος γραφής. Η προσφορά του εκλιπόντος είναι ανεκτίμητη και η απώλειά του είναι μεγάλη για τη χώρα, τα γράμματα, την επιστήμη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αναφέρουν σε ψήφισμα τους οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου.