marmelades_02.JPG
Οι… παλιές νοικοκυρές, γνώριζαν. Κάποιες από τις νέες, πήραν τη συμβουλή από αυτές και την εφαρμόζουν. Έτσι, διατηρούν τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού, για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Το μυστικό λέγεται… κονσερβοποίηση! Κι αν ακούγεται βαρύγδουπο και παραπέμπει σε εργοστάσιο, μην ανησυχείτε. Οι γιαγιάδες μας κονσερβοποιούσαν τα γλυκά κουταλιού και τις μαρμελάδες, εδώ και χρόνια:
Γεμίζουμε τα βαζάκια (που έχουμε ρίξει σε βραστό νερό για να αποστειρωθούν) με καυτή μαρμελάδα ή ζεματισμένα λαχανικά με λίγο νεράκι, αφήνοντας 2-3 εκατοστά κενό από το χείλος του βάζου. Κλείνουμε το καπάκι και το αναποδογυρίζουμε αμέσως, για να δημιουργηθεί κενό αέρος. Περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν τα βάζα. Αν πιέσουμε τον λοφίσκο πάνω στο καπάκι του βάζου και δεν υποχωρεί σημαίνει ότι η κονσερβοποίηση έγινε σωστά.
Εκτός από μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε διάφορα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά) ή και σάλτσες.
Μην περιμένετε να διατηρηθούν τα τρόφιμά σας για… τρία χρόνια, όπως γίνεται με τις κονσέρβες του εμπορίου! Θα διατηρηθούν, όμως, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αν δεν εφαρμόζατε αυτήν τη μέθοδο. Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού δεν μουχλιάζουν για πάνω από έναν χρόνο, αν εφαρμόσετε τη μέθοδο του… ανάποδου βάζου. Ε, μέχρι τότε, επειδή είμαστε σίγουροι πως τα κάνετε νόστιμα, θα τα έχετε καταναλώσει…
Η κονσερβοποίηση όπως και οι παραπάνω μέθοδοι αποθήκευσης σε κενό αέρος αυξάνουν πολύ το χρόνο ζωής ενός τροφίμου. Δεν είναι φυσικά κάτι που εύκολα μπορεί να γίνει στο σπίτι αλλά υπάρχουν οικιακές συσκευές που μας βοηθούν να το κάνουμε μόνοι μας.
Και μην ξεχνάτε: Το μέλι, δεν χαλάει ποτέ. Ζαχαρώνει. Αν το ζεστάνετε (για παράδειγμα για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων κι έπειτα βάλτε το κάτω από τη βρύση (εννοείται με το… βάζο) θα γίνει όπως ήταν όταν το αγοράσατε!