European_Commission_building,_Brussels.jpg
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να πληγούν και οι Έλληνες παραγωγοί.

"Κατόπιν της πρόσφατης μείωσης των τιμών στις αγορές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, απαιτείται κατεπειγόντως η ανάληψη δράσης (. . .). Προτείνω σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να αυξηθεί από το 5% στο 10% το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν δωρεάν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ληφθούν επίσης έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι μεμονωμένοι παραγωγοί.

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, όμως θα έχει αναδρομική ισχύ από σήμερα.