earth1.jpg

Σε απεργία προχώρησαν, από σήμερα, στις 10 το πρωί, οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα.

 

Την απεργία κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και συμμετέχουν όλες οι Ενώσεις (η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης για το χώρο της Βόρειας Ελλάδας).

Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε σήμερα, Τρίτη 5/8, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), σε συντονισμό με άλλες ενώσεις από τον χώρο του Τύπου.

Με την κινητοποίηση αυτή ο δημοσιογραφικός κόσμος αντιδρά «στην αιφνιδιαστική ενέργεια της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία διευκολύνονται οι ανεξέλεγκτες συγχωνεύσεις ομίλων ΜΜΕ εις βάρος κεφαλαιωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ αναφέρει ότι «με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιτρέπονται συγχωνεύσεις μέσων και ομίλων ΜΜΕ με πρόσχημα τη μείωση του κόστους, διευκολύνοντας υπερδανεισμένους επιχειρηματίες να βρουν σανίδα σωτηρίας».

«Με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν ρήτρες που απαγορεύουν την συγκέντρωση ΜΜΕ σε χέρια ολίγων και τη δημιουργία ολιγοπωλίων. Με το νέο καθεστώς, οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα μπορούν χωρίς περιορισμούς να κατέχουν όσα ΜΜΕ οποιασδήποτε μορφής και με όσους εργαζόμενους επιθυμούν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΣΥ εκτιμά ότι οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση προσωπικού, καθώς στο ελάχιστο προσωπικό της επιχείρησης θα συνυπολογίζονται πλέον οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα του ομίλου.

Τι λέει η κυβέρνηση για την τροπολογία

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση για τη δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».

Με την τροπολογία αναμορφώνεται ο τρόπος λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις. Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών.

Η τροπολογία ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζει ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ειδικά για το ζήτημα των συμπράξεων στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι στόχος είναι «να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού».

Υποστηρίζεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.

Αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές προκαλεί τέλος και άλλη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα (σ.σ. η συζήτηση του ξεκινά το απόγευμα), με την οποία αίρεται η υποχρέωση δημοσίευσης προκηρύξεων, στον περιφερειακό Τύπο, του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Το www.salonicanews.com συμμετέχει στην απεργία

Η απεργιακή κινητοποίηση άρχισε στις 10.00 της Τρίτης 5 Αυγούστου και λήγει στις 10.00 της Τετάρτης 6 Αυγούστου. Ισχύει για τους εργαζόμενους σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ, Γραφεία Τύπου, διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το www.salonicanews.com, σταμάτησε να αναρτά ειδήσεις και θα επανέλθει στη ροή ειδήσεων στις 10 το πρωί αύριο, Τετάρτη.