rodakina_metafortosi_01.jpg
Σε σειρά ενεργειών, έτσι ώστε οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων να είναι οι μικρότερες δυνατές για τους παραγωγούς της χώρας μας, θα προβεί το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Όπως ανακοινώθηκε απόψε, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, εκτός από αποζημιώσεις των παραγωγών που θα πληγούν από το ρωσικό εμπάργκο, θα ενεργοποιηθούν μηχανισμοί για τη διάθεση των προϊόντων σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς αλλά και την εσωτερική αγορά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αν «παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας».

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, η ρωσική αγορά, ναι μεν είναι σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αλλά «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «δεν βοηθούν τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, για να καταλήξει η κυβέρνηση με βολές κατά της Τουρκίας (χωρίς, πάντως, να κατονομάζεται η χώρα):

«Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη-μέλη», υπογραμμίζεται.