dimarxeio_04.jpg
“Τα νέα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης πρέπει να οργανώσουν τις αντιστάσεις, να σταματήσουν το θεσμικό ευνουχισμό και την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ”.

 

Την πρόταση αυτή κατεβάζει η δημοτική παράταξη “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη”, που, με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, διεκδίκησε το δήμο Θεσσαλονίκης, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κι αναδείχτηκε σε τρίτη δύναμη (πίσω από την “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη και τους “Εντάξει” του Σταύρου Καλαφάτη).

Με αφορμή τη σημερινή ορκωμοσία των δημοτικών συμβούλων, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης του σήμερα “να εμποδίσουν την καταλήστευση και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, να υπερασπίσουν τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, να υψώσουν ασπίδα προστασίας και δικαιοσύνης για τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, με πραγματική όμως δημοκρατία και «από τα κάτω», με την οργάνωση ή συμμετοχή σε κινηματικές δράσεις”.

Για την παράταξη “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη” αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους “πρέπει να συναντηθούν οι αιρετοί που αναζητούν εναλλακτική διέξοδο και προοπτική για την Αυτοδιοίκηση και για ολόκληρη την κοινωνία. Όσοι αιρετοί βλέπουν ότι τα «μνημόνια» και ο «Καλλικράτης» -Προκρούστης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και ότι δεν υπάρχει μέλλον για τους δήμους και τις περιφέρειες κάτω από το σημερινό πολιτικό καθεστώς. Όσοι/ες αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανές τις τοπικές τους κοινωνίες, και είναι διατεθειμένοι/ες να διεκδικήσουν πραγματικά, όχι με εθιμοτυπικές συναντήσεις και παζάρια με τις μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά μαζί με τους εργαζομένους και όλους τους πολίτες”.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση “η πενταετία που ξεκινά για τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές πιστεύουμε ότι θα συμπέσει με μια ιστορική τομή στην ελληνική πολιτική ζωή: την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς και τις βαθιές, ριζοσπαστικές αλλαγές που αυτή θα φέρει, σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία”.