Ένα δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", που έκανε λόγο για κλείσιμο του ΟΑΕΔ με πρότυπο το κλείσμο της ΕΡΤ, πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση. Διάψευση του δημοσιεύματος από τον κ. Βρούτση.>>>
Δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" έκανε λόγο για σενάριο "ξαφνικού θανάτου" στα πρότυπα της ΕΡΤ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται το σχέδιο το επεξεργάζονται στο Υπουργείο Εργασίας εδώ και δύο μήνες με τον κ. Βρούτση να είναι αποφασισμένος να το υλοποιήσει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το σχέδιο διάλυσης του ΟΑΕΔ θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται και αφενός η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές) να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, αφετέρου οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Οι θιασώτες του «ξαφνικού θανάτου» του ΟΑΕΔ θεωρούν ότι ο Οργανισμός έχει αποτύχει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, χρεώνοντας στη λειτουργία του γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Συμφέροντα πίσω από το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του ΟΑΕΔ βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω του Δημήτρη Στρατούλη προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: "Ο προωθούμενος από την κυβέρνηση ξαφνικός "θάνατος" του ΟΑΕΔ εξυπηρετεί ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα".
Σφοδρή η αντίδραση και του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στο άκουσμα των σεναρίων αυτών. Μάλιστα έκανε λόγο πως ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΑΕΔ είναι αδιαπραγμάτευτος.
"Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ στις 14 Αυγούστου, με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν τεμαχισμού και δήθεν πώλησης του ΟΑΕΔ, ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του ότι είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους" αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.
Και η ΔΗΜΑΡ αντέδρασε έντονα και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις:
"Τα σενάρια πώλησης του ΟΑΕΔ απαιτούν άμεσα διευκρινήσεις και διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό. Η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ θα αποτελέσει μια πράξη ακραίου νεοφιλελευθερισμού, στην οποία η ΔΗΜΑΡ είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, η επιδοματική πολιτική, καθώς και οι πολιτικές απασχόλησης απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας για ένα συντεταγμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος" αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

"Ανυπόστατα σενάρια δημοσιογραφικής αφέλειας"

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έκανα λόγο για ανυπόστατα σενάρια και έκανε λόγο για δημοσιογραφική αφέλεια.
"Μόνο ως προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί το σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα περί «σχεδίου ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ"
Παράλληλα έκανε λόγο για κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης, που στόχο έχει να πλήξει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας.