crisis_01.jpg
«Θηλιά στο λαιμό όλων των επιχειρήσεων και του Ελληνικού λαού» χαρακτηρίζει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

 

Η ΟΕΕΘ τονίζει πως «επιβάλλονται συνεχώς νέοι φόροι χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η συνταγματική επιταγή που επιτάσσει να γίνονται με βάση την φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων» και υποστηρίζει πως «οι αποφάσεις αυτές φαίνεται ότι λαμβάνονται στο πόδι και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» με σκοπό «να εισπραχθούν οπωσδήποτε τα περίπου 3 δις ευρώ που επιβάλλονται από τα μνημόνια και τους δανειστές χωρίς να εξετάζεται παράλληλα εάν οι φορολογούμενοι μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους».

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «προκάλεσε έμφραγμα και αγανάκτηση στον Ελληνικό λαό και του επιχειρηματίες από τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα» αφού «ο νέος φόρος και μονιμοποίησε το χαράτσι και επέβαλε εξωφρενικά ποσά προς είσπραξη ενώ επεκτείνεται παντού, σε οποιοδήποτε είδους ακινήτων είτε αυτά παράγουν εισόδημα είτε δεν παράγουν».

Όσον αφορά τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, η πλειοψηφία των οποίων αναπτύσσει τις επιχειρήσεις της σε διατηρητέα κτίρια, τονίζουν ότι «φορολογούνται επί τη βάση τιμής ζώνης ενός νεόδμητου κτηρίου ενώ η πραγματική εμπορική τους αξία είναι μηδαμινή». Η ΟΕΕΘ θεωρεί ότι «η φορολόγηση ακινήτων όπως έχει διαμορφωθεί αποτελεί φορολογική ληστεία διότι υπολογίζεται σε αντικειμενικές αξίες που είναι μεγαλύτερες κατά 70% των σημερινών».

Και προσθέτει: «Μπορούμε, ως εκ τούτου, να ισχυριστούμε ότι η ακίνητη περιουσία τίθεται πλέον υπό διωγμόν και μακάριοι είναι εκείνοι που δεν επένδυσαν τις οικονομίες τους σε ακίνητα».

Όσον αφορά τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ, έμποροι και επαγγελματίες αναρωτιούνται: «Όταν ψηφίζονται λανθασμένοι νόμοι, τότε πως μπορεί ο κάθε πολίτης να κοιμάται ήσυχος και οι επιχειρήσεις να δραστηριο-ποιούνται χωρίς κινδύνους»;

Η ΟΕΕΘ κάνει λόγο για «αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ», που «έχει προκαλέσει πραγματική αναστάτωση στην αγορά και επιτείνει την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», κάτι που φαίνεται και στην έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων(ΕΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία «ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, κατά την 6ετία Απρίλιος 2008 – Απρίλιος 2014, καταβαραθρώθηκε κατά 38,1%. Το ίδιο διάστημα, περίπου 130.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν. Δραματικές, βέβαια, είναι και οι επιπτώσεις σε όλες γενικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματικές κλπ., με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων άσχετα από το γεγονός ότι αποτελούν τον κύριο ιστό της εθνικής μας οικονομίας».

Η Ομοσπονδία ζητά «ριζική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, ώστε να γίνει δικαιότερος και αναλογικότερος για να ανταποκρίνεται, μαζί με τους λοιπούς φόρους, στην φοροδοτική ικανότητα του επιχειρηματικού κόσμου και γενικά του Ελληνικού λαού» κι επισημαίνει τον κίνδυνο, αν δεν γίνει αυτό η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση να αποτελούν άπιαστο όνειρο.