Για στραγγαλισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και του υψηλού, απαγορευτικού, κόστους δανεισμού κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.


«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω των υψηλών επιτοκίων επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες επισφάλειες. Το κόστος όμως αυτής της επιλογής το πληρώνουν χιλιάδες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν διέξοδο από την κρίση και λόγω ελλιπούς ρευστότητας, παγώνουν τα σχέδια τους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

«Μια ελληνική επιχείρηση πληρώνει για τα δάνειά της, αν κατορθώσει να τα εξασφαλίσει, ακόμη και υπερδιπλάσιο επιτόκιο, σε σύγκριση με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του πυρήνα της ευρωζώνης» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος για δάνεια έως 250.000 ευρώ είναι σήμερα ακόμη και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η ψαλίδα για μεγαλύτερα δάνεια ανοίγει περαιτέρω καθώς το επιτόκιο μπορεί και να υπερδιπλασιαστεί. Δυστυχώς τα υψηλά επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις, είναι μία εξέλιξη που διαψεύδει τις προσδοκίες για αποκατάσταση της χρηματοδότησης» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η άμεση μείωση του κόστους δανεισμού.

«Σε διαφορετική περίπτωση ο επιχειρηματικός κόσμος, που μέχρι σήμερα αποτελούσε τον κύριο αναπτυξιακό βραχίονα της οικονομίας, θα οδηγηθεί σε αφανισμό» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.