Russia_convoy_Ukraine_20140822_01Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια της ρωσικής αυτοκινητοπομπής η οποία είχε εισέλθει χθες στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, έφθασαν στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο σήμερα το πρωί επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία.

 

Την είδηση μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο αυτό και παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα είχε εισέλθει στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου.

Και η Γερμανία… το βιολί της

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκριναν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι η Ρωσία προχωρεί σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας  μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορα των δύο χωρών και στέλνοντας χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου  αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σημείωσαν οι Ομπάμα και Μέρκελ, επιμένοντας στη «σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» της Ρωσίας και της Ουκρανίας.