oasth_4.jpg
«Ουσιαστικά πρόκειται για κυβερνητική επιβράβευση του αμαρτωλού καθεστώτος μονοπωλιακής διαχείρισης των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης». Αυτό υποστηρίζει, για τους νέους όρους χρηματοδότησης του ΟΑΣΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

 

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «διαρκές – διαχρονικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο» τη λειτουργία του ΟΑΣΘ και «προκλητική» την εκάστοτε κυβερνητική επικύρωση μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Μάλιστα, κάνει λόγο για «νέα φάση λεηλασίας του εισοδήματος των πολιτών της Θεσσαλονίκης και του συνόλου των φορολογουμένων».

Επισημαίνει ότι, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα εισαγγελικής έρευνας «για τα πρόσφατα στοιχεία της αδιαφανούς, τουλάχιστον, διαχείρισης από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, που αποκάλυψε έγκυρη τοπική εφημερίδα(σ.σ. η Μακεδονία), η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΟΑΣΘ “υποκύπτοντας” στους εκβιασμούς που ασκεί με μεθοδικό τρόπο το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ιδιωτικού οργανισμού, με θύμα τους χειμαζόμενους από τη μνημονιακή πολιτική, πολίτες της Θεσσαλονίκης».

Τα νούμερα… ζαλίζουν!

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση «χαρίζει στον ΟΑΣΘ 120,7 εκατομμύρια ευρώ, για υποτιθέμενες “οικονομικές εκκρεμότητες” των ετών 2010-2013, οι οποίες δεν κατονομάζονται. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, αυξάνει το μέσο όρο της αντισταθμιστικής καταβολής για την εξαετία 2008-2013, στα 135 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, ενώ όπως ομολογείται στο δελτίο τύπου, οι υπογραφείσες ΚΥΑ στην εν λόγω εξαετία προέβλεπαν μέσο όρο αντισταθμιστικής καταβολής 114,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

· Αναπροσαρμόζεται η αντισταθμιστική καταβολή για το έτος 2014, σε 102,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με βάση την ΚΥΑ της 15-1-2014, το ποσό προβλεπόταν στα 48 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθετο, λοιπόν, χάρισμα 54,8 εκατομμύρια ευρώ! Επίσης, το αντίστοιχο ποσό για το 2013 φτάνει στα 135 εκατομμύρια ευρώ (μέσος όρος εξαετίας 2008-2013), ενώ η προαναφερόμενη ΚΥΑ της 15-1-2014 είχε επανακαθορίσει το ποσό αυτό στα 76,5 εκατομμύρια ευρώ!

· Για την τριετία 2015-2017, προβλέπεται δραματική μείωση της αντισταθμιστικής καταβολής στα 53,2 εκατομμύρια ευρώ (2015), 47 εκατομμύρια ευρώ (2016) και 44,1 εκατομμύρια ευρώ (2017)».

 

Ζητά έλεγχο σε εισιτήρια – κάρτες διαδρομών

oasth_ekdotiria_01.jpg
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει ποιες είναι οι «οικονομικές εκκρεμότητες» που τακτοποιούνται, γιατί δε δημοσιεύονται οι ισολογισμοί του ΟΑΣΘ, αν εφαρμόζει ο Οργανισμός τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με την ανανέωση και την ποιότητα του στόλου των λεωφορείων, αν υπάρχει κυβερνητικός έλεγχος για τον αριθμό των εκδιδόμενων εισιτηρίων – καρτών και γενικά των πραγματικών εσόδων του ΟΑΣΘ κι αν αποδίδει ο ΟΑΣΘ το προβλεπόμενο από την σύμβαση ποσό υπέρ του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να αποσύρουν τις δύο ΚΥΑ που συνυπέγραψαν, τονίζει πως δεν θα ανεχτεί αυξήσεις εισιτηρίων και θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών και καταλήγει με την εξής υπογράμμιση:

«Το “καθεστώς” ΟΑΣΘ πρέπει άμεσα να λάβει τέλος. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν ανάγκη από ένα δημόσιο φορέα αστικών συγκοινωνιών, επιχορηγούμενο γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να παρέχει αξιόπιστες, ποιοτικές και φτηνές υπηρεσίες με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες».