ypoyrgeio_exoterikon_01.jpg
Σκληρή και σταθερή στάση θέλει να επιδείξει το υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα “διεθνούς νομιμότητας”, όπως τα ονομάζει το ίδιο:

 

«Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική - που είναι στρατηγικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες - με κριτήριο τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν. Με βάση τα κριτήρια αυτά τοποθετείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά».

Αυτά υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση δηλώσεων της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Νάντιας Βαλαβάνη, που επέκρινε με δηλώσεις της τη θέση της Αθήνας στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Ως προς τις συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων για την ελληνική αγροτική παραγωγή, «η κυβέρνηση έχει, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, ευθύς εξ αρχής τονίσει ότι θα υπάρξει κάλυψη σε κοινοτικό και συμπληρωματικά σε εθνικό επίπεδο, με τους ειδικότερους τρόπους που επεξεργάζονται τόσο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ όσο και τα συναρμόδια υπουργεία».