volvi_toxica_ylika_01.jpg
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων σχετικά με τη συνεχή διέλευση φορτηγών με τοξικά απόβλητα από το Δήμο Βόλβης, κατέθεσε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.

 

Το θέμα είναι γνωστό και το έχει καταγγείλει και ο δήμος της περιοχής. Δήμος και άλλοι φορείς υπογραμμίζουν ότι τα υλικά που μεταρφέρονται, όπως τα συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη, τα οποία υπόκεινται στις διατάξεις της Οδηγίας SEVEZO για τα βιομηχανικά απόβλητα και την επιμόλυνση πληθυσμού και μεγάλης έκτασης γης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Μάλιστα, τόσο ο δήμος, όσο και η βουλευτής, με την ερώτησή της, αναφέρεται σε σοβαρά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί και που θα μπορούσαν να είναι σοβαρότερα αν είχε σημειωθεί ανάφλεξη υλικού κοντά σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες που προστατεύονται από τις συνθήκες NATURA και RAMSAR. Υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος λόγω των κινδύνων πρόκλησης περιβαλλοντικής καταστροφής, της πρόκλησης ατυχημάτων, της συνεχιζόμενης φθοράς του οδοστρώματος, του δυσμενούς αντίκτυπου που αφήνει σε χιλιάδες τουρίστες του Στρυμονικού κόλπου.

Η βουλευτής ερωτά πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα τα αρμόδια υπουργεία και αν εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συμβιβάσουν τη δραστηριότητα των ορυχείων ώστε αυτή να καταστεί ασφαλής για τους πολίτες και για το περιβάλλον.