lathremporio_kaysima_20140812_03.jpg
Κύκλωμα λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων, με έδρα το Καλοχώρι, έξω από τη Θεσσαλονίκη, ξήλωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Εχεδώρου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

 

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται, ήδη, 59χρονος αλλοδαπός οδηγός βυτιοφόρου και 42χρονος Έλληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου Περί Τελωνειακού Κώδικα. Στο ίδιο κύκλωμα ενέχονται, σύμφωνα με την αστυνομία, ιδιοκτήτρια και διαχειριστής εταιρείας εμπορίας καυσίμων με έδρα την Αλβανία, για τους οποίους, επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία για το ίδιο αδίκημα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

lathremporio_kaysima_20140812_02.jpg
Η “μηχανή” ήταν καλά στημένη. Τα μέλη του κυκλώματος έβαζαν, κανονικά, το βυτιοφόρο στις εγκαταστάσεις εταιρείας στο Καλοχώρι. Το φόρτωναν καύσιμα με προορισμό την Αλβανία, για λογαριασμό της εταιρίας της Αλβανίδας που ενέχεται στην υπόθεση. Το φορτωμένο βυτιοφόρο έβγαινε από τις εγκαταστάσεις του Καλοχωρίου ζυγισμένο, σφραγισμένο, με τα απαραίτητα έγγραφα εξαγωγής των καυσίμων από την Ελλάδα στην Αλβανία.

Το βυτιοφόρο, όμως, δεν… έπαιρνε αμέσως το δρόμο για την Αλβανία. Το οδηγούσαν σε διπλανή μάντρα, στην οποία είχαν κατασκευάσει ειδικά διαμορφωμένους χώρους κι εκεί περίμενε ένα άλλο βυτιοφόρο με διπλές δεξαμενές: Οι μισές ήταν γεμάτες… νερό. Στις άλλες έβαζαν τη μισή ποσότητα του καυσίμου, που προορίζονταν για εξαγωγή στην Αλβανία.

Το νέο βυτιοφόρο με τις διπλές δεξαμενές έπαιρνε το δρόμο για την Αλβανία. Έτσι, στην πραγματικότητα τα μέλη του κυκλώματος εξήγαγαν τη μισή ποσότητα καυσίμου που είχαν στα χέρια τους. Η υπόλοιπη, αδασμολόγητη ποσότητα, φορτώνονταν σε μικρότερο βυτιοφόρο και άρχιζε η διανομή της…

Πώς ξηλώθηκε το κύκλωμα

lathremporio_kaysima_20140812_01.jpg
Το ξήλωμα του κυκλώματος των λαθρεμπόρων άρχισε στις 30 Ιουλίου 2014, όταν, το μεσημέρι, ο 59χρονος αλλοδαπός οδηγός του βυτιοφόρου, εντοπίστηκε να φορτώνει τα αδασμολόγητα καύσιμα σε άλλο όχημα. Στη συνέχεια, παρέλαβε από τον 42χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας το βυτιοφόρο με τις διπλές δεξαμενές.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν και συνέλαβαν τους δύο άνδρες. Ο 59χρονος αλλοδαπός συνελήφθη στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενώ κατευθύνονταν στην Αλβανία. Στον έλεγχο υπέδειξε τα έγγραφα φορτωτικής από την εταιρεία παραλαβής του υγρού καυσίμου, όμως δεν ήξερε τι να πει για το ότι οι δεξαμενές ήταν ασφράγιστες.

Την ίδια ώρα, άλλοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στη μάντρα του Καλοχωρίου κι εντόπιζαν το κανονικό βυτιοφόρο. Κατάσχεσαν δυο τράκτορες και τρία βυτία (δυο με το περιεχόμενό τους κι ένα κενό). Διαπιστώθηκε επίσης ότι και τα τρία βυτία είναι παραποιημένα στην κατασκευή και στον αριθμό πλαισίου τους.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.