Money_People.jpg
Μεγάλη κομπίνα με αλυσίδα γυμναστηρίων, αποκαλύφθηκε από τη διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας. “Νοίκιαζε” τους εργαζόμενούς της σε εικονικές επιχειρήσεις, για να εισφοροδιαφεύγει –και βοηθούσε κι άλλες επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο!

 

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται 54χρονος λογιστής, ο οποίος ήταν και στέλεχος, οικονομικός διευθυντής, διευθυντής προσωπικού και λογιστής της προαναφερόμενης αλυσίδας γυμναστηρίων. Στην κομπίνα ενέχονται 18 άτομα(15 άνδρες και τρεις γυναίκες), ηλικίας από 22 έως 67 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, της πλαστογραφίας, της παράβασης της φορολογικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα συναφή αδικήματα.

Όπως προέκυψε, από διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα ασφαλίζονταν παράνομα εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολούνταν από άλλους εργοδότες ή και δεν εργάζονταν καθόλου. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με στοιχεία του Ι.Κ.Α., δεν καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημία στο Ίδρυμα.

Οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν ότι η “μηχανή” λειτουργούσε από το 2010 έως το 2013. Οι ενεχόμενοι, με τις συμβουλές και τη συμμετοχή του 54χρονου λογιστή, σύστησαν εικονικές επιχειρήσεις, ενώ μεταβιβάστηκαν σε πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι», επιχειρήσεις οι οποίες προϋπήρχαν, αλλά ουσιαστικά δεν λειτουργούσαν. Μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης, το οποίο διαχειριζόταν ο 54χρονος λογιστής, οι πέντε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών, ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων, μεμονωμένα ή κατά περίπτωση. Στην πραγματικότητα, όμως, οι εργαζόμενοι απασχολούνταν από διάφορες εταιρείες καθαρισμών, καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων.

Πώς λειτουργούσε το “σύστημα”

Με αυτή τη διαδικασία, οι πραγματικοί εργοδότες των υπαλλήλων δεν ασφάλιζαν το προσωπικό και μετακυλούσαν αυτήν την υποχρέωση στις εικονικές επιχειρήσεις. Εκείνες, με τη σειρά τους, ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές.

Για να λειτουργήσει το… σύστημα, οι δράστες πλαστογράφησαν τις υπογραφές των εργαζόμενων και κατέθεσαν πλαστά έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες, με ψευδή στοιχεία εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι προσέλαβαν γυμναστές σε εταιρεία ειδών υγιεινής, οικοδόμους σε εταιρεία εμπορίας βιβλίων, κομμωτές σε εταιρεία εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων, καθαριστές σε εταιρεία εμπορίου ξυλείας!

Όποτε οι ελεγκτές του ΙΚΑ διαπίστωναν το οποιοδήποτε τέχνασμα, αυτοί «μετέφεραν» μεγάλο μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού, στην επόμενη εικονική επιχείρηση!

Θύματα οι εργαζόμενοι

Φυσικά οι εμπλεκόμενες εταιρείες σε πολλές περιπτώσεις δεν κατέβαλαν δεδουλευμένα -ειδικά επιδόματα και δώρα! Έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων πλήρωναν κάτι… ψιλά και τους γέμιζαν υποσχέσεις ότι στο μέλλον θα τους εξοφλήσουν.

Με την τακτική αυτή οι κατηγορούμενοι απέφευγαν, εκτός των άλλων, να καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ., ενώ διαπιστώθηκαν και περαιτέρω παραβάσεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, σε βάρος των εργαζομένων.

Θύματα της όλης κατάστασης ήταν οι εργαζόμενοι. Έχασαν ένσημα, χρόνια συνταξιοδότησης και χρήματα… Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 58χρονης καθαρίστριας, η οποία απασχολήθηκε από συνεργείο καθαρισμού και ασφαλίσθηκε εικονικά. Όπως διαπιστώθηκε, οι υπεύθυνοι της οφείλουν δεδουλευμένα, επιδόματα κ.λπ., ενώ ακυρώθηκαν τα ένσημά της (λόγω της εικονικής ασφάλισης), με συνέπεια όχι μόνο να διακοπεί η προσωρινή της σύνταξη, αλλά και να μην μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί, λόγω έλλειψης ενσήμων.

Στην περίπτωση των εργαζομένων γυμναστών, που ασφαλίσθηκαν εικονικά από τις επιχειρήσεις εμπορίου ξυλείας και ειδών υγιεινής και στη συνέχεια από γυμναστήριο, το οποίο είχε κλείσει, διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν από επιχείρηση η οποία διατηρεί δίκτυο δέκα γυμναστηρίων σε όλη την Ελλάδα από το 2011, και η οποία λειτουργούσε χωρίς να ασφαλίζει προσωπικό. Οι οφειλές της συγκεκριμένης επιχείρησης στο Ι.Κ.Α. ανέρχονται στο ποσό των 780.898,07 ευρώ, οι οποίες καταλογίστηκαν κατόπιν ελέγχου από το Ι.Κ.Α. και αυτεπάγγελτης απογραφής.

Ενδεικτικό είναι ότι η επιχείρηση εμπορίας ενδυμάτων, από την οποία ασφαλίσθηκε εικονικά προσωπικό το 2012, τελεί υπό πτώχευση από τον Φεβρουάριο του 2009. Ο εμπλεκόμενος λογιστής ήταν μέλος της επιχείρησης κατά το παρελθόν και είχε τους κωδικούς ηλεκτρονικής υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων στο Ι.Κ.Α.

Στα 5.000.000 η ζημιά για το ΙΚΑ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενεργήθηκαν έρευνες σε γραφεία εμπλεκομένων επιχειρήσεων, κατά τις οποίες βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, που αφορούν στην εικονική ασφάλιση, αλλά και την πραγματική απασχόληση των εργαζομένων. Αλλού διαπιστώθηκε πως οι εταιρίες ήταν ανύπαρκτες και υπήρχαν μόνον ως σφραγίδες…

Από τη δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι προκλήθηκε ζημία σε βάρος του Ι.Κ.Α., που αφορά μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 5.000.000 ευρώ περίπου. Επίσης, οι εκκρεμείς οφειλές των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων προς την Εφορία (Φ.Π.Α. κ.α.) ανέρχονται στο ποσό των 7.800.000 ευρώ περίπου. Δεν έχει υπολογιστεί η ζημιά που υπέστησαν οι εργαζόμενοι…

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.