lagarde_02.jpg
Το όνομά της είχε γίνει, στην Ελλάδα, συνώνυμο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Κι όμως! Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χθες, Τρίτη, τέθηκε επισήμως υπό έρευνα!

 

Η έρευνα διεξάγεται στο Παρίσι, από Γάλλους δικαστικούς κι αφορά "αμέλεια" στο πλαίσιο της υπόθεσης μιας αμφιλεγόμενης διαιτησίας, το 2008 στη Γαλλία, ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί (είχε και… ποδοσφαιρική ομάδα) και την τράπεζα Κρεντί Λιονέ.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε: "όχι". "Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα".

Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε χθες από δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, μοναδικού δικαστικού θεσμού στη Γαλλία που ερευνά και δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Πηγή προσκείμενη στην Λαγκάρντ δήλωσε προς το Ρόιτερς πως η διευθύντρια του ΔΝΤ θεωρεί πως η απόφαση των δικαστών να διεξάγουν έρευνα σε βάρος της για "αμέλεια" είναι αβάσιμη και θα προσφύγει εναντίον της. Γαλλική δικαστική πηγή επιβεβαίωσε επίσης πως θα ασκηθεί προσφυγή εκ μέρους της Λαγκάρντ.