Ψηφίστηκε τελικά από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής η επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επηρεάζει την επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ των ένστολων. Καταγγελίες προς τους βουλευτές, που το υπερψήφισαν.>>>
"Αύριο κιόλας οι ομοσπονδίες θα γνωστοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που με την ψήφο τους, πέρασε το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, γιατί με αυτό μπήκε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό μας σύστημα", δήλωσε εξοργισμένος ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο. 
Είχε προηγηθεί η ψηφοφορία από το Β' θερινό τμήμα της Βουλής, που με ψήφους 50 "ναι" και 47 "όχι", υπερψήφισε την επίμαχη διάταξη.
Ήδη εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των ένστολων, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, ενώ θα εξετάσουν και τα ενδεχόμενα απεργιών.
Ωστόσο οι αντιδράσεις ακόμα και εντός κυβέρνησης ήταν εντονότατες Ενδεικτικό είναι ότι συνεπεία της συνέχισης των αντιρρήσεων αυτών και ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για τις συγκεκριμένες διατάξεις, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έγινε αντικατάσταση ενός τουλάχιστον βουλευτή, του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη που προέρχεται από τους ένστολους.
Ούτε η νομοτεχνική βελτίωση, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, άμβλυνε τις αντιδράσεις. Η βελτίωση έδινε ακόμη 6 μήνες προθεσμία, έως 30 Ιουνίου 2015, από 31.12.2014 που προβλεπόταν αρχικά, ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ένστολων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. 
Σε ότι αφορά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης παρέσχε προφορική διαβεβαίωση ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Ωστόσο ούτε και το κείμενο της νέας νομοτεχνικής βελτίωσης που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο λίγο πριν από την έναρξη ονομαστικής ψηφοφορίας, φαίνεται να ικανοποιεί τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των ένστολων που βρίσκονται από νωρίς στη Βουλή. 
Ο ένστολοι ενίστανται διότι με τη νομοτεχνική βελτίωση προσετέθη διάταξη που προβλέπει ότι για τα ταμεία και τους τομείς επικουρικής ασφάλισης τους που θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων.
Οι ένστολοι εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το επικουρικό τους ταμείο θα οδηγηθεί στο ΕΤΕΑ επειδή δεν θα χρηματοδοτηθεί.

Με πληροφορίες από το www.in.gr