Απάντηση, στην επισήμανση του Στ. Καλαφάτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με τον ... εαυτό του, στην περίπτωση του Ρυθυμιστικού Θεσσαλονίκης, εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Στην απάντησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι "ζητούσε και ζητάει τροποποιήσεις υπέρ της ασφάλειας, της κοινωνικής προκοπής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και για τη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος, με βάση την αρχική πρόταση, που μπορούν να γίνουν εντός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η απόσυρση του ΡΣΘ δεν έγινε προς ώφελος των κατοίκων της πόλης και του περιβάλλοντος αλλά για να εναρμονισθεί το ΡΣΘ με τις επιδιώξεις των ποικιλώνυμων συμφερόντων που εκπροσωπεί η συμμαχία των πολιτικών εκπροσώπων τους, μέρος της οποίας είναι και ο κ. Καλαφάτης".

Κατηγορεί, επίσης, τον βουλευτή Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη Εντάξει" ότι, ως αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ με την προεκλογική - φωτογραφική "τακτοποίηση" του συνεταιρισμού Κισσός στον Χορτιάτη, ακύρωσε στην πράξη τους δασικούς χάρτες και την απόφαση του ΣτΕ, με τη συνδρομή του ομοϊδεάτη του δημάρχου Πανοράματος, κ. Καϊτεζίδη. Προσθέτει πως, στον ΣΥΡΙΖΑ, "δεν αντιληφθήκαμε καμία αντίδρασή του κ. Καλαφάτη ως υπουργού της κυβέρνησης και βουλευτή της Θεσσαλονίκης στην κατάργηση από 15/1 του φορέα εκπόνησης, και υλοποίησης του ΡΣΘ και στην πρόσφατη ψήφιση του Ν.4269/2014 που τον υποβαθμίζει".

Τον καλεί, δε, "να εξηγήσει στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης τι σημαίνει και μέχρι που φθάνει σήμερα η επικινδυνότητα από τις εγκαταστάσεις Seveso και που θα φθάσει με τις προτάσεις που κάνει, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η μη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο και τι επιπτώσεις θα έχει στην τοπική αγορά η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου στο χώρο της ΔΕΘ, και γιατί θα πρέπει να "διευκολυνθούν" ακόμη περισσότερο οι επιχειρηματίες να δρουν ασύδοτα".