Στο χάρτη αναθεώρησης του Συντάγματος αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, στα Καμένα Βούρλα. 


Οι προτάσεις του κ. Αθανασίου περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, την αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την απευθείας εκλογή του από το λαό, τα χρονικά όρια στις θητείες των πολιτικών προσώπων, τη θεσμοθέτηση «υποχρεωτικής» τετραετούς θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες, αλλαγές στις διατάξεις περί βουλευτικής ασυλίας, ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί μόνο για δραστηριότητες που αφορούν στα καθήκοντά τους, ενίσχυση, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων με στόχο τη διαφάνεια, αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κ.λπ.


Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού Δικαιοσύνης έχουν ως εξής:

Αν σε μία δημοκρατική χώρα προέχει η εφαρμογή του Συντάγματος, η αναθεώρησή του, αναμφίβολα, είναι η κορυφαία πράξη του αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού της. Το νέο Σύνταγμα πρέπει να ορά το αύριο και όχι να οριοθετείται στις ανάγκες του σήμερα και, βέβαια, πρέπει να αυτονομεί το Κράτος από την κομματική εκάστοτε Κυβέρνηση. Κι αυτό γίνεται πιο επιτακτικό σήμερα, ενόψει της ανάγκης αντιμετώπισης της βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, η οποία χρειάζεται: απρόσκοπτη πραγματοποίηση επενδύσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θεσμικό εκσυγχρονισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ