Την απόφαση να προχωρήσει σε εμπάργκο προς τα εισαγόμενα προϊόντα, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία και τον Καναδά ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.>>>
Από σήμερα το πρωί ισχύουν οι απαγορεύσεις, που τέθηκαν από τη ρωσική πλευρά σαν αντίπραξη για τα μέτρα εις βάρος της Ρωσίας από τις Δυτικές χώρες.
Για ένα χρόνο παγώνουν οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.
Η απαγόρευση δεν αφορά τις παιδικές τροφές και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρξουν άλλες εξαιρέσεις.
"Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο στις κυρώσεις. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για εμάς, όμως έπρεπε να τη λάβουμε" δήλωσε ο Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα.
Παράλληλα ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάζεται η επιβολή απαγόρευσης της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία. 
Τελικές αποφάσεις επ' αυτού δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση στις πτήσεις transit των ουκρανικών αεροπορικών αερογραμμών.
Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.


Έντονη ανησυχία στην Ελλάδα

Το ρωσικό εμπάργκο έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα και την ελληνική πλευρά, καθώς αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας μας.
Ήδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, ενώ το θέμα συζητείται και σήμερα στη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλο με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων.