Το 72% των Γερμανών είναι ικανοποιημένοι από την Καγκελάριο και τις πολιτικές της.>>>
Ρεκόρ δημοτικότητας καταγράφει η κυβέρνηση Μέρκελ από το 1997, οπότε και ξεκίνησε η μηνιαία δημοσκόπηση Deutschlandtrend για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Ειδικότερα το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Infratest για το ARD και την εφημερίδα Die Welt, το 72% δηλώνει ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της Καγκελαρίου, με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει το υψηλότερο προσωπικό της σκορ από το 2007. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποσπά κατά 65% θετικές απόψεις, με τον αρχηγό του SPD, Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να περιορίζεται στο 50%.
Η υψηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης ερμηνεύεται από την Infratest ως αποτέλεσμα της μεγάλης στήριξης των δύο κομμάτων από τους ψηφοφόρους τους. Είναι ενδεικτικό ότι ικανοποίηση για την κυβέρνηση εκφράζει το 76% των ψηφοφόρων του CDU, το 69% των ψηφοφόρων του SPD, αλλά και το 56% εκείνων που ψήφισαν το κόμμα των Πρασίνων. Αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, η εικόνα θα ήταν σχεδόν ίδια με αυτή των τελευταίων εκλογών: CDU/CSU θα εξασφάλιζαν ποσοστό 41%, ενώ το SPD 26%.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες που εμπιστεύονται σήμερα οι Γερμανοί, πρώτη έρχεται η Γαλλία, με 80% και αύξηση κατά έξι μονάδες, ακολουθεί η Βρετανία με 59% και αύξηση κατά εννέα μονάδες, ενώ μόλις το 35% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις ΗΠΑ (-3%) και μόνο 15% την Ρωσία (-6%). Ταυτόχρονα, αν και το 80% εκτιμά ότι η Μόσχα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, το 70% δεν θεωρεί σωστή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 59% τάσσεται υπέρ της ανάληψης ηγετικού διαμεσολαβητικού ρόλου από το Βερολίνο, αλλά το 35% πιστεύει ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται εταίρος της Δύσης.
Στο ερώτημα σχετικώς με το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση στην Γάζα, το 64% μοιράζει την ευθύνη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ το 69% επιθυμεί η Γερμανία να παραμείνει έξω από την κρίση.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr