Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης των αιτήσεων νέων καινοτόμων ιδεών για τη συμμετοχή τους στο Thessaloniki Smart up Innovation Hub (Thessmart INNOHUB) της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. με την υποβολή 15 επιπλέον καινοτομικών προτάσεων ενδεικτικά στους κλάδους της ιατρικής, της πληροφορικής και της βιοδιατροφής στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχει διαμορφώσει για το σκοπό αυτό η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.


Οι ιδέες που θα προκριθούν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του Thessmart INNOHUB, το οποίο λειτουργεί εδώ και ένα μήνα παρέχοντας υπηρεσίες εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης στους 28 νεοφυείς επιχειρηματίες (smartupers) που προκρίθηκαν από τον πρώτο κύκλο αξιολόγησης, με τελικό στόχο τα ώριμα επιχειρηματικά σχέδια που θα προκύψουν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2014.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή συνεχώς μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας (www.thessinnozone.gr).

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Α.Ζ.Κ. Α.Ε. έχει μπει σε ουσιαστική τροχιά ενεργής δράσης και προσφέρει χρηστικές υπηρεσίες προς ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτομικής επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μίλησε στους νεοφυείς επιχειρηματίες στις 21 Ιουλίου 2014.

Επίσης, για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών Μαγδαληνή Καρακόλη, η οποία παρευρέθηκε στο Thessmart INNOHUB, χαιρέτισε την προσπάθεια της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους υποψήφιους νεοφυείς επιχειρηματίες, τους οποίους στηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η κ. Καρακόλη δήλωσε ότι «ο συνδυασμός της εξωστρέφειας και της καινοτομίας από τους νέους επιχειρηματίες με πρωτοπόρες ιδέες είναι ο δρόμος για το αύριο και μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας». Πρόσθεσε επίσης ότι «Οι καινοτόμες ιδέες φέρνουν αλλαγή στον κόσμο, χαράζουν λαμπρή πορεία και μετατρέπονται σε κερδοφόρες επιχειρηματικές επενδύσεις».

Παράλληλα, η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας Τζελίνα Μακραντωνάκη μετέφερε στους υποψήφιους επιχειρηματίες τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία σε συνεργασία με όλους τους φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας διαμορφώνει τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialisation), στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Όπως επισήμανε η Μακραντωνάκη, «η καινοτομία είναι στόχος για όλη την Ευρώπη και ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, της οποίας το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. Δημήτρης Λακασάς, αφού ευχαρίστησε τις εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εξαιρετική συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. και καλωσόρισε τους υποψήφιους επιχειρηματίες, αναφέρθηκε στην πρόοδο της εργασιών της Α.Ζ.Κ. Α.Ε., οι οποίες εκφράζονται με την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Σχεδίου ανάπτυξης της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τη δεύτερη έδρα της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. στο ΝΟΗΣΙΣ και τη λειτουργία του Thessmart INNOHUB υποστήριξης νεοφυών επιχειρηματιών.

Όπως δήλωσε ο κ. Λακασάς, «στόχο αποτελεί η παρουσίαση και ανάδειξη του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί με βάση το triple helix model (μοντέλο του τριπλού έλικα- ακαδημαϊκοί, επιχειρηματικοί και ερευνητικοί φορείς)».