tommy-ramoneO Τόμι Ραμόουν, συνιδρυτής του πανκ ροκ γκρουπ Τhe Ramones και τελευταίο σε ζωή μέλος του αρχικού σχήματος, πέθανε, όπως ανκοίνωσε συνεργάτης του.

 

Ο Ντέιβ Φρέι, που δούλεψε για την παραγωγή των Ramones, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του Τόμι Ραμόουν, χθες Παρασκευή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο Τόμι Ραμόουν ήταν 65 ετών.

Tommy-Ramone (1)

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1974 από τον Τόνι, τον τραγουδιστή Τζόι Ραμόυν, τον μπασίστα Ντι Ντι Ραμόουν και τον κιθαρίστα Τζόνι Ραμόουν. Κανείς δεν ήταν συγγενής, αλλά με την ίδρυση της μπάντας άλλαξαν τα πραγματικά επίθετά τους.

ramones_01

Το συγκρότημα ενέπνευσε μια γενιά ρόκερ, ενώ το τραγούδι τους, I Wanna Be Sedated και το Blitzkrieg Bop, μεταξύ άλλων τους έβαλαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2002.

Ντυμένοι με μαύρα δερμάτινα, γυαλιά ηλίου που σκέπαζαν το μισό πρόσωπο και με μακριά μαύρα μαλλιά, οι Ramones έπαιξαν στα μεγάλα κλαμπ της Νέας Υόρκης και του Κάνσας, ως το 1976, όταν κυκλοφόρησαν και το πρώτο τους άλμπουμ.

Παρά το ότι δεν είχαν τραγούδια στο Top 40, ενέπνευσαν γκρουπ που συγκροτήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα, όπως οι Γκριν Ντέι και οι Νιρβάνα. Ακόμη και το… μεγάλο αφεντικό, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, εμπνεύστηκε από αυτούς. Παρακολούθησε τη συναυλία τους στο Asbury Park του New Jersey κι έγραψε το τραγούδι Hungry Heart, για το συγκρότημα. Ήταν ο μάνατζέρ του αυτός που επέμεινε να μην το δώσει στους Ραμόουνς, όπως και τελικά έγινε. Το τραγούδι έγινε επιτυχία…

RamonesAkuAnkka

Η αναγνωρισιμότητά τους ήταν τέτοια που έγιναν ακόμη και… κόμικ! Έγιναν παπιάνθρωποι από τον μεγάλο Καρλ Μπαρκς και συμμετείχαν σε επεισόδιο των Σίμσονς!

theramones-simpsonsΤα τραγούδια τους που ξεσήκωναν τους τινέιτζερ στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ήταν: "Beat on the Brat," ''Now I Wanna Sniff Some Glue," ''Teenage Lobotomy," ''Sheena Is a Punk Rocker."

Διαλύθηκαν το 1996, αφού είχαν κυκλοφορήσει το άλμπουμ Adios Amigos κι έκαναν την ομώνυμη περιοδεία. Αυτή η τελευταία περιοδεία ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε με τίτλο We're Outta Here!, το  997.

Ο Τζόνι Ραμόουν, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Τζον Κάμινγκς, πέθανε το 2004 από καρκίνο του προστάτη. Ο Τζόι Ραμόουν, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Τζεφ Χάιμαν, πέθανε το 2001, από καρκίνο των λεμφαδένων, Ο Ντι Ντι Ραμόουν, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Ντάγκλας Κόλβιν, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, το 2002.

ramone_tommy

Ο Τόμι Ραμόουν, που πέθανε την Παρασκευή, είχε γεννηθεί στη Βουδαπέστη και ήταν Ούγγρος στην καταγωγή. Το πραγματικό του όνομα ήταν Εντερλί Ταμάς.

Ας τραγουδήσουμε μαζί τους: