Νέες φωνές θα πλημμυρίσουν την Τρίτη και την Τετάρτη τη «Μικρή Σκηνή» του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Μια ενότητα του Φεστιβάλ που καθιερώθηκε για να στεγάσει τις πιο απαιτητικές και σύγχρονες καλλιτεχνικές προσπάθειες δίνει και φέτος δυναμικό παρών παρουσιάζοντας σχήματα και καλλιτέχνες που πειραματίζονται με την παράδοση και το παρελθόν με δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο.

Την Τρίτη 22 Ιουλίου η «Μικρή Σκηνή» φιλοξενεί δύο νέα σχήματα, τους Mirror Tuners και το ραΔΥΟφωνο, συνδυάζοντας αρμονικά gypsy jazz ήχους με Balkan και ρεμπέτικα αλλά και μουσικές παραδόσεις με αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Γενική είσοδος: 5€

MIRROR TUNERS 22/7-Μουσικό σταυροδρόμι από gypsy jazz, Balkan, ρεμπέτικα αλλά και Piazzola

Μέχρι σήμερα ένα γκρουπ με μπουζούκι κιθάρα κρουστά και τραγούδι θεωρείται μάλλον μια τυπική "λαϊκή ορχήστρα". Οι Mirror Tuners έχουν ακριβώς αυτή τη σύνθεση, αλλά δεν είναι μια "λαϊκή ορχήστρα" για τον απλούστατο λόγο ότι κανένας από τους συντελεστές του δεν παίζει τον ρόλο που παραδοσιακά του ανήκει. Όπως χαρακτηριστικά λένε και οι ίδιοι ''Συμβολικά το σχήμα καλείται να κουρδίσει τον καθρέπτη σε μια νέα συχνότητα ώστε να δείχνει κάτι άλλο από αυτό που του όρισε πρωτογενώς η φύση". Θα μπορούσε να το ονομάσει κάνεις jazz group, αλλά και πάλι ας μη βάζουμε ταμπέλες. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα ''εκεί που σμίγει η δύση κι η ανατολή'' και είναι εδώ που το κλίμα σηκώνει, την όποια αλλαγή ή ακόμα την επαναδιαπραγμάτευση των μουσικών στερεοτύπων. Εδώ λοιπόν όλα επιτρέπονται, αφού βρισκόμαστε εκτός πεπατημένης και εντός και εκτός πολιτισμικών και γεωγραφικών ορίων.

Στην ουσία, δημιουργείται ένα μουσικό σταυροδρόμι από gypsy jazz, κινηματογραφική μουσική μέχρι βουλγάρικα, balkan, ρεμπέτικα και Piazzola όλα σε μια δεδομένη μουσική "αναδόμηση".

Mirror Tuners είναι οι:

Γιώργος Γεωργόπουλος (μπουζούκι)

Γιάννης Καρακαλπακίδης (κιθάρα, μπάσο, βιολί)

Φοίβος Αποστολίδης (κρουστά)

Έλενα Μουδίρη Χασιώτη (φωνή)

ραΔΥΟφωνο Τρίτη 22/7-Μια ρετρό μουσική προσέγγιση

Tο "ραΔΥΟφωνο" αποτελεί μια ιδέα προσέγγισης της μουσικής αστικής κουλτούρας της Ελλάδος του '40-'60 ή πιο απλά "ρετρό", μέσα από το τραγούδι (Κατερίνα Δούκα), ένα ακορντεόν (Σταμάτης Πασόπουλος) και σκηνοθετικές πινελιές (Σοφία Καρακάντζα), που οδηγούν τον ακροατή σε μια συχνότητα άλλης εποχής με έντονο το στοιχείο του ρομαντισμού και της μελωδικότητας.

Στη συχνότητα αυτή εκπέμπουν τραγούδια σπουδαίων συνθετών, όπως Αττίκ, Σουγιούλ, Μουζάκη κ.ά. και γνωστών ερμηνευτών, όπως Δανάη, Βέμπο, Γούναρης, Πολυμέρης, Μαρούδας.