Τεράστιες και επικίνδυνες είναι οι ελλείψεις υλικού και οχημάτων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι Πυροσβέστες είναι περίπου 150 λιγότεροι από αυτούς που υπηρετούσαν το 2010!


Το θέμα έφεραν στη βουλή, με ερώτησή τους, προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Χαρά Καφαντέρη. Όπως υπογραμμίζει, το 2014 στο νομό Θεσσαλονίκης υπηρετούν 369 πυροσβέστες, ενώ 20 από τις 369 θέσεις παραμένουν κενές. Δηλαδή ο νομός διαθέτει σήμερα 349 πυροσβέστες, όταν το 2010 σε αυτόν αντιστοιχούσαν 520 Πυροσβέστες.

Αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης στο προσωπικό είναι οι Πυροσβέστες να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μέρες ανάπαυσης και τις κανονικές άδειες που νομίμως δικαιούνται ενώ συνεχώς να παρατηρούνται προβλήματα στο πρόγραμμα βαρδιών της Υπηρεσίας.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα από χθες, Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014, καθώς άρχισε η λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστών, στην οποία φοιτούν εν ενεργεία πυροσβέστες!

Γεμάτο αγριόχορτα το Σέιχ Σου
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η βουλευτής, δεν έχει πραγματοποιηθεί ορθός καθαρισμός των ξηρών χόρτων του περιαστικού δάσους του Σέιχ – Σου από τους ΟΤΑ και παράλληλα στο δάσος υπάρχουν διάχυτα σκουπίδια και μπάζα. «Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει ιδιαίτερα το έργο των Πυροσβεστών και μπορεί να αποβεί καταστροφικό σε περίπτωση πυρκαγιάς», τονίζουν οι δυο βουλευτίνες. Προσθέτουν πως «ο εξοπλισμός του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει απαρχαιωμένος», πολλά Πυροσβεστικά Οχήματα «είναι άνω των 30 ετών, ενώ δεν υπάρχει κονδύλι για την αλλαγή των ελαστικών τους. Έτσι πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα με πρόβλημα στα ελαστικά τους, ζήτημα που αντιμετωπίζεται κυρίως από ιδιωτικές χορηγίες».
Η κ. Χαραλαμπίδου κρίνει ως αναγκαία τη χορήγηση στους Υπαλλήλους ειδικού εξοπλισμού με φόρμες εργασίας, άρβυλα-μπότες και διάφορα Μέσα Ατομικής Προστασίας (τελευταία χορήγηση το 2007 – που χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτική χορηγία). Τονίζει ότι «υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση μίας τέτοιας υπηρεσίας όπως η Πυροσβεστική, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εγκληματική» και προσθέτει πως «η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει πληγεί πολλάκις από πυρκαγιές, ενώ η φετινή θερινή περίοδος έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για το ξέσπασμα πυρκαγιών». Γι αυτό και, μαζί με την κ. Καφαντέρη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Κ. Κικίλια, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να παρασχεθούν τα απαραίτητα υλικά κι αν προτίθεται να προβεί τόσο στην άμεση ανανέωση του ατομικού εξοπλισμού των Πυροσβεστών, όσο και στην αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων πυροσβεστών στην Θεσσαλονίκη στα επίπεδα του 2010.