Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει Διεθνές Μεθοδολογικό Εργαστήριο, με τίτλο «Αναλύοντας τον λαϊκιστικό λόγο: Μέθοδοι, εργαλεία, ερμηνείες».


Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014, στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ του ΚΕΔΕΑ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο τριήμερο Διεθνές Εργαστήριο θα διερευνηθούν εις βάθος σημαντικά θεωρητικά, μεθοδολογικά και αναλυτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάλυση του λαϊκιστικού λόγου, βάσει της σχετικής διεθνούς έρευνας.

Έχουν προσκληθεί διαπρεπείς ομιλητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι Jason Glynos, Aurelien Mondon, Ryan Brading και η κύρια ομιλήτρια του εργαστηρίου Chantal Mouffe, καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster και ιδρυτική φιγούρα της Σχολής του Essex στην ανάλυση λόγου.

Εκτός από την ομάδα έργου του POPULISMUS, στο Εργαστήριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες της Ελλάδας όπως, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Νίκος Δεμερτζής, οι καθηγητές του ΑΠΘ Γεράσιμος Βώκος, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Ελίζα Κητή κ.ά.

Οι εισηγήσεις θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών, από τα μεθοδολογικά εργαλεία της γλωσσολογίας και της ανάλυσης λόγου και την εφαρμογή τους στην πολιτική ανάλυση, μέχρι την αποτίμηση του ακροδεξιού λαϊκισμού στο ευρωπαϊκό επίπεδο, την κρίση της δημοκρατίας και την ιστορική προσέγγιση των λαϊκισμών της αριστεράς και της δεξιάς σε συγκριτική προοπτική.

Το εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία». Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή και συγκριτική χαρτογράφηση του λαϊκιστικού λόγου όπως αυτός αρθρώνεται σε περιοχές που θεωρούνται επίκεντρα λαϊκιστικών κινητοποιήσεων, όπως Βενεζουέλα και Αργεντινή στη Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία και Ελλάδα στην Ευρώπη.

Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, να επαναξιολογηθεί η έννοια του «λαϊκισμού» και να μορφοποιηθεί μια θεωρητική προσέγγιση ικανή να αναπροσανατολίσει την εμπειρική ανάλυση της λαϊκιστικής ιδεολογίας στο πλανητικό περιβάλλον του 21ου αιώνα.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους.

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό για το κοινό και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω live-streaming στο σύνδεσμο http://www.auth.gr/news/conferences/17430