arxaiologiko_mouseio_20120104_21_56_mesaia_01.jpg
Βραδιά Πανσελήνου θα πραγματοποιηθεί, στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 10 Αυγούστου 2014.

 

Στις 9.30 μ.μ., ο Βασίλης Πρατσινάκης, μετά από δυο χρόνια, συναντά τον αδελφό του Δημήτρη στον πανέμορφο χώρο του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, για να μοιραστούν τις μουσικές τους από τον Ξυλούρη στον Χατζιδάκι και από την κρητική παράδοση στον Θεοδωράκη.

Τα τραγούδια μπερδεύονται γλυκά προσφέροντας ένα όμορφο γεμάτο νόστο, μα δυνατό αποτέλεσμα.

Στο πιάνο, τους συνοδεύει ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης, μόνιμος συνεργάτης του Βασίλη τα τελευταία τρία χρόνια.

Μόνιμες εκθέσεις του ΑΜΘ θα είναι ανοιχτές για το κοινό και οι εκδόσεις του θα διατίθενται με έκπτωση 50%.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση αυτή είναι μία από τις 110 που θα πραγματοποιηθούν, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε όλη την Ελλάδα, το ίδιο βράδυ, για την πανσέληνο.

Τιμή στον Οδυσσέα Ελύτη

Το υπουργείο Πολιτισμού οργανώνει και φέτος πάνω από 110 εκδηλώσεις, για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη την Ελλάδα. Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν  στους Δελφούς, καθώς και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.  

Στις 21:19, μόλις εμφανιστεί το φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.  

Τα μουσεία που θα συμμετέχουν στη γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00.

Πανσέληνος σε… θωρηκτό!

Με μία συναυλία με θέμα «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό» θα υποδεχθεί το πλωτό ναυτικό μουσείο θωρηκτό Γ. Αβέρωφ την αυγουστιάτικη πανσέληνο, την Κυριακή 10 Αυγούστου στις 21:30 μ.μ..

Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, ο Βασίλης Λέκκας και οι δύο νέοι ερμηνευτές Σαβέρια Μαργιολά και Χρήστος Μακρής θα συνοδεύσουν στα τραγούδια και τις συνθέσεις.

Η εκδήλωση είναι, επίσης, ανοιχτή για το κοινό.