Συνεδριάζει το Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής για να αποφασίσει αν συντρέχουν οι συνταγματικοί λόγοι συζήτησης των αιτημάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Από την αίθουσα απέχουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, οι οποίοι κατήγγειλαν τη διαδικασία ως «παρωδία και βαθειά αντιδημοκρατική συνταγματική εκτροπή».

Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να δώσουν αρχικά το «παρών» για να καταγγείλουν τη διαδικασία και ακολούθως να αποχωρήσουν, ενώ αναμένεται να δώσουν κανονικά το «παρών» τους ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Υπέρ της σύγκλησης της ολομέλειας, εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες υπογραφές, τάσσεται το ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί πως η αρχική θέση του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, χθες, ήταν πως το θέμα θα πρέπει να τεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο, ωστόσο στη σύσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε πως επί του ζητήματος της άθροισης των υπογραφών θα αποφανθεί το α' θερινό τμήμα.

Ετσι, το α' θερινό τμήμα καλείται να αποφασίσει εάν το νομοσχέδιο, για το οποίο ζητείται δημοψήφισμα, ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ή δημοσιονομικό θέμα, καθώς, εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι το ζήτημα είναι δημοσιονομικό, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Νωρίς σήμερα το πρωί, μιλώντας στο MEGA, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος προεδρεύει στην κρίσιμη συνεδρίαση, επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν διαχωρίζει τους προηγούμενους νόμους από τον τελευταίο για τη «μικρή ΔΕΗ» και κατά συνέπεια δεν μπορούν να προσμετρηθούν οι υπογραφές των βουλευτών του.