Τη νέα πλατφόρμα «ΣυνΘεση», που δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης σε διαδραστικό διαδικτυακό χάρτη των εθελοντικών δράσεων των ομάδων πολιτών, παρουσίασε σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα "synThessi", ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις "συνθέτω" και "Θεσσαλονίκη", αποτελεί μια παράλληλη δράση στα πρότυπα της αντίστοιχης προσπάθειας του δήμου Αθηναίων, που ακούει στο όνομα "Συν Αθηνά", εξήγησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο ίδιος, "η 'Σύνθεση' είναι μόνο ένα από τα βήματα του δήμου Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση της στήριξης και της διευκόλυνσης της κοινωνίας των πολιτών, οι δράσεις της οποίας έχουν κοινωνικό αντίκρισμα και χειροπιαστά αποτελέσματα". Σημείωσε, δε, ότι στα επόμενα βήματα της δημοτικής αρχής περιλαμβάνεται η προσπάθεια για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και ανακοίνωσε ότι στην καινούργια σύνθεση της διοίκησης του δήμου προβλέπεται να οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα της κοινωνίας των πολιτών και θα υπάγεται απευθείας στο δήμαρχο.

Στη δυνατότητα συντονισμού μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας και παρουσίασης του πλήθους των δράσεων και των πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τυπικές και άτυπες ομάδες εθελοντών αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Γιώργος Αρβανίτης. Επιπλέον πρόσθεσε: "Μέσα από αυτή τη διαδικτυακή πλατφόρμα θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται για όλες τις δράσεις των ομάδων πολιτών. Παράλληλα, θα μπορούν οι εθελοντικές ομάδες και πολίτες που θέλουν να ενεργοποιηθούν να βρίσκουν με τη σειρά τους χορηγούς, να αλληλοστηρίζονται". Επίσης, τόνισε ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να αποτελέσει πολυδύναμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για την προαγωγή της συμμετοχικότητας και της ενεργοποίησης των πολιτών μέσα από τα σχολεία και σημείωσε ότι με τεχνική παρέμβαση μπορεί να δοθεί δυνατότητα παρουσίασης και αρχειοθέτησης όλων των δράσεων που πραγματοποιούνται όχι μόνο στον κεντρικό δήμο, αλλά σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Κατά την τεχνική παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας τονίστηκε ότι λειτουργεί σε πιλοτική βάση (beta), είναι ένα δυναμικό εργαλείο που διαρκώς θα βελτιώνεται ανάλογα με τις προτάσεις των ίδιων των ομάδων πολιτών και τις ανάγκες που θα ανακύπτουν

Πώς λειτουργεί η ιστοσελίδα

Η διαδικτυακή πλατφόρμα, που είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση www.thessaloniki.gr/synthessi, αλλά και πληκτρολογώντας τη διεύθυνση http://www.synthessi.gr/, δημιουργήθηκε από το τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που παρέχει την τεχνική υποστήριξη στις ομάδες πολιτών (ενώ την διοικητική υποστήριξη παρέχει το αυτοτελές τμήμα Νεολαίας και Εθελοντισμού), σε συνεργασία με την εταιρεία OTS που διαχειρίζεται και συντηρεί την ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, μέρος της οποίας είναι και η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Όλες οι ομάδες που διοργανώνουν μια δράση, είτε τυπικές (με νομική υπόσταση) είτε άτυπες, θα μπορούν να την αναρτήσουν στην ιστοσελίδα. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι ομάδες κάνουν αίτηση για κωδικούς πρόσβασης μέσω της πλατφόρμας και στη συνέχεια, αφού εγκριθεί η εγγραφή τους στην ιστοσελίδα, η οποία διέπεται από όρους και κανόνες χρήσεις αναρτημένους στην πλατφόρμα (όπως συμβαίνει με όλες τις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν διαδραστικές και συμμετοχικές διαδικασίες), μπορούν να αναρτούν από μόνοι τους όσες δράσεις θέλουν.

Έτσι, δημιουργείται ένας συνολικός χάρτης όπου βρίσκονται αναρτημένες όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη ανά ομάδα πολιτών, ανά περιοχή, ανά θεματική ενότητα, και με βάση το χρόνο υλοποίησης (σήμερα, σε τρεις ημέρες, σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα). Οι κατηγορίες των δράσεων που μπορούν να επιλέξουν οι ομάδες είναι οι εξής: δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβάλλοντος, πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης, δράσεις για το παιδί και για την αλληλέγγυα οικονομία.