mandrinos_mitarakis_20140516_01.JPG
Χρηματοδότηση της αγοράς, χρέη προς τον ΟΑΕΕ, συγκοινωνιακό πρόβλημα, κτίρια που δεν είναι δυνατό να αναπαλαιωθούν. Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα των Επαγγελματιών και Εμπόρων της Θεσσαλονίκης…

Τα προβλήματα αυτά μετέφερε, σε συνάντηση που είχε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μανδρίνος, στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Μηταράκη, στην Αθήνα.

Την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Μανδρίνος τη χαρακτήρισε «δραματική» και τη θεώρησε προαπαιτούμενο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τις επενδύσεις.

Ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέλη της Ομοσπονδίας καθώς και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και τον ΟΑΕΕ, για τα οποία υπάρχει πλήρης αδυναμία να πληρωθούν αφού δεν γίνεται δεκτό το αίτημα της Ομοσπονδίας και των λοιπών φορέων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών οι δόσεις να γίνουν 100 και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση».

Τα… ειδικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Υπάρχουν, όμως και τοπικά προβλήματα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, όπως το συγκοινωνιακό πρόβλημα που δεν λέει να επιλυθεί.

«Το Μετρό καθυστερεί αδικαιολόγητα για πολλά χρόνια και ο μοναδικός συγκοινωνιακός φορέας της Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.), βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσει εκ του γεγονότος ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν ρυθμίζει τις οφειλές του προς αυτόν», υπογράμμισε ο κ. Μανδρίνος.

Καθώς πολλές επιχειρήσεις της πόλης λειτουργούν σε κτίρια που έχουν κριθεί διατηρητέα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζήτησε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να ληφθεί άμεσα κρατική μέριμνα, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μπορέσουν να τα αναπαλαιώσουν και να τα ανακαινίσουν.

Ο κ. Μανδρίνος αναφέρθηκε, ακόμη, και στο θέμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για το οποίο τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης, ανάπλασης και εκβάθυνσης, προκειμένου να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα.

Όσο για τον κ. Μηταράκη, υποσχέθηκε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του θα προσπαθήσει να βρει λύσεις για τα προβλήματα που του αναφέρθηκαν, δηλώνοντας παράλληλα και το αμέριστο ενδιαφέρον του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Τα μάτια και τ’ αυτιά των Επαγγελματιών και Εμπόρων της Θεσσαλονίκης, πάντως, έχουν στραφεί στις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία πρέπει να πεισθεί πως μοναδική λύση είναι η διευθέτηση χρεών σε 100 δόσεις. Διαφορετικά, όπως επισημαίνουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απλά, θα καταστραφούν και θα πάψουν να υπάρχουν, κάτι που σημαίνει πως, ούτε το κράτος θα πάρει, έστω, ένα ευρώ από τα χρωστούμενα…