eleftherotypia_498808_b.jpg
Οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν για την διεκδίκηση δεδουλευμένων, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και την κάλυψη των συνδικαλιστικών ενώσεων, χωρίς αυτό να είναι καταχρηστικό. Αυτό αποφάσισε δικαστήριο της Αθήνας.

 

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε την προσφυγή της “Τρίτη Όψη Α.Ε.”, εργοδοσίας στην Ελευθεροτυπία, για την 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει ΕΣΗΕΑ< ΕΤΗΠΤΑ και ΕΠΗΕΑ, στις 5 Ιουνίου 2014, μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης. Μάλιστα, η προσφυγή της εργοδοσίας στην Δικαιοσύνη έγινε μετά από έναν μήνα κι ενώ οφείλονται μισθοί έξι μηνών, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική!

Το δικαστήριο, με την υπ” αριθμ. 2486/2014 απόφασή το,υαπέρριψε τον περί καταχρηστικότητας της απεργίας ισχυρισμό της εργοδοσίας και αναγνώρισε το νόμιμο του δικαιώματός των συναδέλφων να απεργούν για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Σύμφωνα με νομικούς, που μίλησαν στην ιστοσελίδα enimerosi24.gr, η δικαστική απόφαση είναι πολύ σημαντική νομολογιακά, καθώς αναγνωρίζει ότι η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας δεν συνιστά παρανομία και καταχρηστική άσκηση δικαιώματος από τη πλευρά των απλήρωτων εργαζομένων.