psaria_nekra2.jpg
Ο μοναδικής οικολογικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς υγροβιότοπος γέμισε με χιλιάδες νεκρά ψάρια…

 

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται σε ανεπάρκεια οξυγόνου στη λίμνη, αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού του φυτοπλαγκτού, εξαιτίας της εντατικής καλλιέργειας γύρω από τη λίμνη, των πολλών βροχών της άνοιξης και του καλοκαιριού, της αύξησης της θερμοκρασίας και της χαμηλής παλίρροιας των τελευταίων ημερών.

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πρόσφατη οικολογική καταστροφή που υπέστη η λίμνη Βιστωνίδα.

Ερωτά δε τους αρμόδιους ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να αντιμετωπιστεί το εν λόγω φαινόμενο αλλά και για να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν και αυτό.

Το θέμα, πάντως, δεν είναι τωρινό. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή (συνήθως έναν μήνα πριν) η επιφάνεια της λίμνης καλύπτεται από ψόφιους κέφαλους, κάποια χέλια κι άλλα είδη ψαριών. Συνήθως, μάλιστα, τα περισσότερα νεκρά ψάρια εντοπίζονται στη γειτονική της Βιστωνίδας λίμνη Ισμαρίδα.

Τον Ιούνιο του 2013, όταν παρουσιάστηκε το ίδιο φαινόμενο, είχαν γίνει εξετάσεις δειγμάτων και οι ειδικοί είχαν αποφανθεί ότι τα ψάρια πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.