euro15.jpg
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα κεφάλαιο (αρχίσαμε από τα δύσκολα) και θέλετε ένα εισόδημα από αυτό. Κάποτε θα σας έλεγαν: Αποταμιεύστε. Το ίδιο θα σας πουν και σήμερα!

 

Ακούγεται… εξωπραγματικό; Κι όμως, όπως επισημαίνει το moneyline.gr, οι προθεσμιακές καταθέσεις, παρά την σημαντική υποχώρηση των αποδόσεών τους την τελευταία διετία, μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικά για τα δεδομένα της εποχής εισοδήματα, σε τακτική βάση. Οι τράπεζες διαθέτουν αρκετούς προθεσμιακούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων οι καταθέτες μπορούν να εισπράττουν κάθε μήνα ή δίμηνο τους τόκους.

Μπορείτε να βρείτε προϊόντα που καταβάλλουν τους τόκους ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο και να εκμεταλλευτείτε την παροχή αυτή αναλόγως.

Για παράδειγμα:

1) Κατάθεση και αποταμίευση

Έστω καταθέτης που δεσμεύσει σε μία προθεσμιακή κατάθεση 6μηνης διάρκειας το ποσό των 55.000 ευρώ.

Επιλέγοντας ένα προϊόν με μηνιαία καταβολή των τόκων, με επιτόκιο 2,2% (πραγματικό προϊόν)  θα λαμβάνει από την τράπεζα κάθε μήνα τόκους πριν τη φορολογία ύψους 101 ευρώ περίπου.

Το ποσό αυτό μπορεί είτε να το δαπανά για διάφορες ανάγκες του ή να το τοποθετηθεί σε ένα αποταμιευτικό προϊόν που για την τακτική του κατάθεση θα του προσφέρει επιτόκιο ακόμη και 4%.

2) Πληρωμή του κινητού

Έστω καταθέτης με διαθέσιμα 20.000 ευρώ, τα οποία δεν έχει ανάγκη και θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει ένα τακτικό εισόδημα.

Επιλέγοντας μία κατάθεση με μηνιαία καταβολή τόκων, μπορεί να εξασφαλίσει επιτόκιο 2,05% και ένα μηνιαίο εισόδημα προ φόρων ύψους 34 ευρώ περίπου.

Μπορεί να είναι τα έξοδά του για τη σύνδεση ίντερνετ που έχει στο σπίτι του ή για το κινητό του τηλέφωνο.

3) Τόκοι όπως ...ενοίκιο

Το ύψος του εισοδήματος αυξάνεται όσο μεγαλώνει και η αποταμίευση, η οποία μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με την εκμετάλλευση ενός ακινήτου.

Για παράδειγμα, κάποιος που μπορεί να δεσμεύσει 150.000 ευρώ σε μία προθεσμιακή κατάθεση, μπορεί να εξασφαλίσει ένα μηνιαίο εισόδημα που διαμορφώνεται σε προ φόρων βάση σε επίπεδα έως και 287 ευρώ.

Σημειώνεται ότι επί των τόκων εφαρμόζεται φορολογία 15%, η οποία παρακρατείται τη στιγμή της απόδοσής τους.

Εν συνεχεία οι τόκοι αυτοί συναθροίζονται στα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Φυσικά, οι εποχές όπου οι τράπεζες υπόσχονταν μηνιαίο εισόδημα κοντά στο βασικό μισθό με την κατάθεση… 1.000.000 δραχμών (σωστά διαβάσατε, για εκείνες τις εποχές μιλάμε, όταν η απόδοση γι αυτό το ποσό ήταν 100.000 δραχμές το μήνα κι ο μισθός είχε διαμορφωθεί στις 120.000 δραχμές) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η δέσμευση ενός κεφαλαίου 50.000 ευρώ για να πάρει κάποιος απόδοση 101 ευρώ το μήνα (που θα φορολογηθούν κι από πάνω) δεν ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστική. Ίσως επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει να δεσμεύσει με αυτόν τον τρόπο 50.000 ευρώ (οι περισσότεροι δεν έχουν… ούτε πέντε). Ίσως επειδή προηγήθηκε η ιστορία της Κύπρου, που έκανε επιπλέον καταθέτες να απομακρυνθούν από τις τράπεζες…


Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε με κλικ εδώ.