Χωρίς να λείψουν οι διαξιφισμοί, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, με στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, ενώ έντονοι υπήρξαν κατά διαστήματα και οι διαξιφισμοί ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης υποστήριξε στην ομιλία του πως, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και την άνοδο του αριθμού των αφίξεων, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν έχουν αυξηθεί αισθητά - κι αυτό, λόγω του μοντέλου που ακολουθεί η κυβέρνηση, το οποίο κατά τη γνώμη του ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού με τα «all inclusive» ξενοδοχεία.

«Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, προκύπτουν από τους πίνακες που δημοσιεύονται επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι από την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τις φίλες σας, κύριε Κριτσωτάκη» απάντησε η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, επικαλούμεη στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία «για το πρώτο τετράμηνο του 2014 υπάρχει αύξηση στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση της τάξεως του 21%, ενώ οι εισπράξεις έχουν αυξηθεί κατά 27%».

Η κ. Κεφαλογιάννη, απέναντι στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, περί εύνοιας των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού έναντι των μικρομεσαίων, έκανε λόγο για «παρωχημένες αντιλήψεις για τον ελληνικό τουρισμό».

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, η υπουργός έδωσε έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για όλα τα καταλύματα και στην άρση «ακόμα περισσότερων διοικητικών βαρών. Οι ανθρώπινοι και οι οικονομικοί πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας θα κατευθύνονται πλέον στη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν θα ασχολούνται πλέον με αυτοψίες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ως σημαντική παρέμβαση παρουσίασε η υπουργός και την «οριστική επίλυση του ζητήματος λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων».

«Νομιμοποιείτε αυθαιρεσίες - ειδικά στα χιονοδρομικά κέντρα, χωρίς να γίνεται καμιά διόρθωση, μόνο με την παρουσία χαρτιών» αντέταξε ο Μ. Κριτσωτάκης. «Είναι πρόβλημα ασφάλειας αλλά και αντισυνταγματικότητας: Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, προέβαλλε αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα για τα χιονοδρομικά κέντρα, τις μαρίνες, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τα επισκέψιμα οινοποιεία» συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δημιουργεί περιβάλλον εχθρικό προς τον τουρισμό, ασκώντας πολιτική που υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα, τη δημόσια ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.