Επίδραση στη μυωπία έχει, σύμφωνα με μια γερμανική επιστημονική έρευνα, ο χρόνος σπουδών, καθώς μαζί με τη μόρφωση αυξάνεται και η μυωπία. 

Κάθε παραπάνω χρόνο που σπουδάζει κανείς, τόσο αυξάνεται η μυωπία του και όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδό του, τόσο χειρότερα τείνει να βλέπει ένας άνθρωπος, λένε οι επιστήμονες.

Μάλιστα, η μόρφωση επηρεάζει περισσότερο τη σοβαρότητα της μυωπίας από ό,τι τα σχετικά γονίδια.

Πέρα από το επίπεδο της εκπαίδευσης, η έρευνα έδειξε ότι γενικότερα η μυωπία αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια που περνάει κανείς στα θρανία. Κάθε πρόσθετος χρόνος σχολείου ή σχολής αυξάνει κατά μέσο όρο το ποσοστό μυωπίας. 
Μάλιστα οι Γερμανοί ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις επιπτώσεις 45 γενετικών παραγόντων, αλλά διαπίστωσαν ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει πολύ λιγότερο ρόλο, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, στο βαθμό μυωπίας που έχει κάποιος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο κανείς βγαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον και εκτίθεται στον ήλιο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μυωπίας. Για τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα, τα μάτια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοντινές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση και παρακολούθηση οθονών κάθε είδους (τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού κ.ά.).