rock paintings.jpg
Ας υποθέσουμε ότι ερχόμαστε σε μια επαφή… τρίτου τύπου. Πώς θα συνομιλήσουμε με τους εξωγήινους; Η NASA δίνει την απάντηση σε ένα βιβλίο, που παρουσιάζει το περιοδικό “Άβατον” και πληροφορίες μας δίνει η Στελίνα Μαργαριτίδου:
 
Το βιβλίο ονομάζεται Archaeology, Antropology and Interstellar Communication (Αρχαιολογίκή, Ανθρωπολογική και ενδοαστεριακή επικοινωνία) και μπορεί κανείς να το "κατεβάσει" ελεύθερα από το Ιντερνετ. Είναι μία έκδοση του μεγαλύτερου και πιο έγκυρου διαστημικού οργανισμού του κόσμου, της NASA και το γεγονός ότι δημοσιοποιεί πλέον τον Οδηγό...επικοινωνίας με τους Εξωγήινους , προβληματίζει όχι μόνο τους ειδικούς αλλά και το ευρύ κοινό.
Όπως αναφέρεται σε εκτεταμένο αποκαλυπτικό άρθρο στο περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ που κυκλοφορεί (τ 134) "Πρόσφατα η τεχνολογική ιστοσελίδα Gizmodo ανακάλυψε καταχωνιασμένη στα διαδικτυακά αρχεία της NASA μια εκτεταμένη μελέτη με τον τίτλο Archaeology, Anthropology and Interstellar Communication , που ασχολείται με αυτό ακριβώς το ερώτημα. Στη μελέτη αυτή, ανθρωπολόγοι, αρχαιολόγοι , γλωσσολόγοι και κοινωνιολόγοι προσπαθούν να μελετήσουν κάθε όψη και κάθε πιθανή θεωρία που θα μας βοηθούσε τόσο να συντάξουμε κατανοητά μηνύματα , όσο και να αποκρυπτογραφήσουμε ένα μήνυμα που εμείς θα λάβουμε από τ αστέρια."
Η αναφορά στο πρόγραμμα SETI (αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης Search for Extraterrestrial Intelligence) είναι εκτενής στο βιβλίο. Εντύπωση ωστόσο προκαλούν συγκεκριμένα κεφάλαια με αναλυτικές αναφορές σε βραχογραφίες όπως και σε συστήματα αρχαίας ελληνικής γραφής όπως η Γραμμική Β ή σε κωδικοποιημένες γλώσσες όπως αυτή των ΜΑΓΙΑ.
Ο Διευθυντής Σύνθεσης Διαστρικών Μηνυμάτων στη NASA Douglaw Vakoch , όπως αναφέρει ο Χρήστος Διαμαντόπουλος στο τ 134 του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ, πιστεύει πως η πιο πιθανή λύση στο πρόβλημα επικοινωνίας μας με τους εξωγήινους είναι η επικοινωνία με εικόνες και σύμβολα και μάλιστα με γλώσσες όπως η Γραμμική Β που χρησιμοποιήθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους γήινους πολιτισμούς, τον αρχαίο ελληνικό.
Σύμβολα όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη γλώσσα των Μάγια αλλά δεν αποκωδικοποιήθηκαν σχεδόν ποτέ πλήρως, αλλά και τα ιερογλυφικά που εξελίχθηκαν χάρη κυρίως στα κοπτικά δεν μπόρεσαν τελικά να βοηθήσουν πολύ στην επικοινωνία με τους εξωγήινους πολιτισμού.
La lingua Cosmica

EXOFILLO_OPISTHOFILLO134-2 (1).jpg
Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες μεταξύ των επιστημόνων της NASA είναι ότι οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω μιας κοσμικής, μαθηματικής γλώσσας. Μιας γλώσσας δηλαδή που θα στηρίζεται σε μαθηματικές σχέσεις και αριθμούς . Από την άλλη πλευρά οι κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι και αρχαιολόγοι εξηγούν πως ποτέ δεν πρόκειται να αποκρυπτογραφηθεί κάποιο μήνυμα από τους ...έξω κόσμους αφού δεν έχουμε το 'κλειδί" για κάτι τέτοιο. Κάτι που είχαν οι αρχαιολόγοι στα χέρια τους στο παράδειγμα της στήλης της Ροζέτας, αλλά δεν υπήρξε ποτέ στην περίπτωση των Ετρούσκων ή των Μάγια. Έτσι αιώνες μετά ακόμη και η γλώσσα όσων έζησαν σ αυτό τον πλανήτη παραμένει άλυτο πρόβλημα...Πόσο μάλλον οι κώδικες των εξωγήινων πολιτισμών. Πιθανόν η απάντηση να δόθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια , πιθανόν η επικοινωνία των κόσμων του Σύμπαντός μας να συνέβη ξανά και ξανά και ν αποτυπώθηκε με περίεργο τρόπο πάνω σε βράχους , μέσα σε σπηλιές με παράξενα σχέδια για ακόμη πιο παράξενες συναντήσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.