Πέρυσι ποδηλάτησαν 2000 χιλιόμετρα, με σύνθημα "Ένα χωρίς πετρέλαιο Αιγαίο". Φέτος θα ποδηλατήσουν από τη Θεσσαλονίκη στο Μπρίντιζι, και από τις Συρακούσες στη Νάπολη, διανύοντας 2500 χιλιόμετρα.


Ζητούν ελεύθερες από χημικά θάλασσες -σύνθημα αόριστο, αλλά συγκινητικό κι ανθρώπινο. Έναυσμα έδωσε η απόφαση για την καταστροφή των χημικών όπλων του πολέμου της Συρίας, με την αβέβαιη μέθοδο της υδρόλυσης.

"Λέμε όχι στη μετατροπή της Μεσογείου σε χωματερή αποβλήτων. Από ένα λιμάνι της Καλαβρίας, στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, πλέει μια τοξική βόμβα, το πλοίο-φάντασμα "Cape Ray" που μετατρέπεται σε πιλοτική μονάδα υδρόλυσης και αδρανοποίησης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, φρουρούμενο από παραπλέοντα νατοϊκά σκάφη", καταγγέλλουν οι οργανωτές -είναι οι ίδιοι που οργανώνουν, κάθε χρόνο, την αμφιλεγόμενη Γυμνή Ποδηλατοδρομία της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνουν πως, στο περσινό τους ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στα Δαρδανέλια, διασχίζοντας τα μικρασιατικά παράλια ως το Καστελόριζο και τα γύρω νησιά, μετέφεραν το μήνυμα για καθαρές θάλασσες, απαλλαγμένες από το πετρέλαιο, "το ορυκτό αυτό καύσιμο που αποτελεί μήλο της έριδος και συντηρεί την αιώνια βεντέτα μεταξύ των δύο λαών".

Αυτήν τη φορά μεταφέρουν το -επιπρόσθετο- μήνυμα για ελεύθερη πρόσβαση και προστασία των αιγιαλών από το μοντέλο “ανάπτυξης" που επιχειρείται να εδραιωθεί και στην Ελλάδα με το νομοσχέδιο ξεπουλήματος των ακτών (σ.σ. το νομοσχέδιο που δεν έχει κατατεθεί). Φυσικά δε θα έλειπε από την προσπάθειά τους και μια... πινελιά γυμνού: Όπως επισημαίνουν, διεκδικούν "το δικαίωμα στην ελεύθερη υπεύθυνη κατασκήνωση και στο ελεύθερο γυμνό σώμα που φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση".

Ενημερωθείτε για την εξέλιξη του ταξιδιού από:
fb σελίδα www.facebook.com/cycling.chemical.free.mediterranean
Ιστοσελίδα www.cycling-chemical-free-mediterranean.blogspot.gr