Την υποβολή αναμορφωμένης πρότασης προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων με στόχο τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο.

O Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εντάξει το έργο προς χρηματοδότηση, θα πρέπει να υποβάλει την αναμορφωμένη πρόταση στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει οριστεί ως Υπεύθυνη Αρχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.

Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας θα υλοποιηθεί με εταίρους την Κοινωνική Οργάνωση νέων “ΑΡΣΙΣ” και το “Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες” και η χρηματοδότησή του, εφόσον εγκριθεί, θα καλύψει πλήρως (100%) τον προϋπολογισμό του σχεδίου, εκτιμώμενου ποσού 602.000 ευρώ.

Τις απόψεις εκπροσώπων των κατοίκων της Τούμπας, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία του ξενώνα, άκουσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και σημείωσε ότι για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και προκειμένου να μην απολέσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια του συγκεκριμένου προγράμματος ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέβαλε την σχετική πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Επίσης δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για την εκπόνηση προμελέτης σχετικά με τη αξιοποίηση του συνολικού χώρου η οποία ανάλογα με τις προτάσεις που θα προκύψουν κατά τη διαβούλευση με τους κατοίκους θα αφορούν στη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, ΚΑΠΗ, χώρων άθλησης, πολιτισμού κλπ.

Αναφερόμενος στις επισημάνσεις του δημάρχου κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος εισηγήθηκε -ως κατεπείγον και έκτακτο θέμα- σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βάσει της οποίας ανατίθεται σε συνεργασία με το τοπικό δημοτικό διαμέρισμα η εκπόνηση μελετών και αρχίζει η διαβούλευση με τους κατοίκους σχετικά με τις χρήσεις γης του συγκεκριμένου χώρου.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα σημείωσε ότι στο πλαίσιο του προτεινόμενου σχεδίου, ο Δήμος θα λειτουργήσει ξενώνα βραχύβιας φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Άνδρου 1, που προβλέπεται να ανακαινιστεί.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι “οι προσωρινά φιλοξενούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν σίτιση καθώς και υπηρεσίες νομικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, κοινωνικής μέριμνας, διερμηνείας και διαμεσολάβησης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Ο Δήμος θα μεριμνήσει επίσης για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των εθελοντικών οργανώσεων”.