Στα γραφεία της υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας που είναι αρμόδια για καταπολέμηση της διαφθοράς κρατείται για ανάκριση ο Νικολά Σαρκοζί.


Πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς που αφορά αθέμιτη άσκηση επιρροής και παραβίαση απορρήτου, σύμφωνα με τις αναφορές, η οποία βγήκε στο φως με τη δημοσίευση τηλεφωνημάτων του τέως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η έρευνα εξετάζει εάν ο Σαρκοζί προσπάθησε, μέσω των υπόλοιπων εμπλεκόμενων, να αποκτήσει πληροφορίες γύρω από εν εξελίξει δικαστική έρευνα και να επηρεάσει την έκβασή της.

Το ζήτημα απειλεί ευθέως τις ανανεωμένες πολιτικές φιλοδοξίες του Σαρκοζί, καθώς όλα έδειχναν πως σχεδίαζε την επιστροφή του στην πολιτική επιδιώκοντας να αναλάβει και πάλι την ηγεσία της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, αξιωματική αντιπολίτευση).

Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας τίθεται υπό κράτηση. Η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να θέσει τον Νικολά Σαρκοζί υπό κράτηση και να τον ανακρίνει επί ένα 24ωρο, διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.