stavloi_dimou_toumpa_02.png
Κόντρες μεταξύ δημάρχου και κατοίκων της περιοχής Παπαφείου, κατά τη διάρκεια του αποψινού δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

 

Οι κάτοικοι δε θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα, για τυχόν εγκατάσταση, στην περιοχή τους, του ξενώνα μεταναστών. Απορρίπτουν τους χαρακτηρισμούς του δημάρχου , που τους κατηγορεί, ουσιαστικά, για ρατσιστική συμπεριφορά.

Όλα άρχισαν όταν ο δήμος γνωστοποίησε πως θα μετατρέψει τους παλιούς στάβλους σε ξενώνα μεταναστών. Καθώς κοντά στην περιοχή των δημοτικών στάβλων βρίσκονται η κατάληψη του Υφανέτ, ο Ξενώνας Αστέγων σε χώρους του Παπάφειου(σε απόσταση 100 μέτρων), το Φιλοξενείο απέναντι από το Λοιμωδών(σε απόσταση 300 μέτρων), η  Εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο Θεαγένειο(σε απόσταση 700 μέτρων), καθώς και στο Λοιμωδών, η παροχή συσσιτίων στο ΚΑΠΗ της 4ης Κοινότητας και στην Αγία Βαρβάρα(σε απόσταση ενός χιλιομέτρου), δε θέλουν ούτε να ακούν πως, άλλη μία δομή αυτού του είδους, θα λειτουργήσει στην περιοχή τους. Μάλιστα, απαριθμώντας όλες αυτές τις δομές υπέρ μεταναστών, απορρίπτουν το χαρακτηρισμό “ρατσιστές”.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο δημοτικό συμβούλιο, διερωτήθηκε: «τι είναι οι μετανάστες; κοινωνικά απόβλητα»; Μάλιστα, ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με κατοίκους της περιοχής, επικράτησε ...κλίμα «άι και συ και ο γρύλος σου».

Οι παρατηρήσεις του δημάρχου ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες, καθώς οι κάτοικοι φώναζαν πως ο δήμος είναι αυτός που θέλει να βάλει σε παλιούς στάβλους μετανάστες κι ο κ. Μπουτάρης, φανερά εκνευρισμένος, τους είπε: «Δεν είναι εδώ καφενείο, δεν έχετε τώρα τον λόγο, εγώ δεν σας διέκοψα».

Πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξέκοψε κάθε επιθυμία των κατοίκων για κάτι διαφορετικό, λέγοντας πως, για το θέμα υπάρχει παραπληροφόρηση και ξεκαθαρίζοντας ότι η δημιουργία του ξενώνα θα προχωρήσει.

Στις αιτιάσεις των κατοίκων ότι, στην περιοχή δεν υπάρχει καν παιδικός σταθμός (έχουν συγκεντρωθεί 1.200 υπογραφές), εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει ο δήμος -μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους- σε προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης –αφού ο ξενώνας θα καλύψει μόλις 500 τετραγωνικά.

«Οι μετανάστες είναι άνθρωποι σαν και εμάς, δεν είναι τέρατα της κοινωνίας μας» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες αλλά για οικογένειες. «Δεν θα γίνει ένα στρατόπεδο με πλέγματα, θα φιλοξενούνται οικογένειες» είπε χαρακτηριστικά.

Οι χώροι δε λειτουργούν, πλέον, ως στάβλοι, αλλά ως αποθήκη ηλεκτρολογικού υλικού. Αφού διαμορφωθούν, με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων (600.000 ευρώ), θα φιλοξενήσουν περίπου 6-7 οικογένειες που ζήτησαν άσυλο.  

Το ηλεκτρολογικό υλικό θα μεταφερθεί σε αποθήκες ιδιώτη, στα Κωνσταντινουπολίτικα.