Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν ο δήμος Βόλβης και η Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού Κόλπου μεθαύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στο Ηρώο του Σταυρού.


Κύριο αίτημα της διαμαρτυρίας του δήμου και της "Επιτροπής Αγώνα Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και εξόρυξης χαλκού" αποτελεί η άμεση διακοπή της διέλευσης φορτηγών που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία.

Καθημερινά από τους δρόμους του δήμου Βόλβης διέρχονται φορτηγά βαρέως τύπου, τα οποία μεταφέρουν από τη Βόρεια Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη φορτία με επικίνδυνα και τοξικά υλικά (όπως είναι τα συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη), κατάλοιπα των εργασιών της εξόρυξης.

Ήδη έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα και μάλιστα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες που προστατεύονται από τις συνθήκες NATURA και Ramsar.

Στους προφανείς κινδύνους πρόκλησης περιβαλλοντικής καταστροφής, προστίθενται εκείνοι των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και η συνεχιζόμενη επιβάρυνση και φθορά του οδοστρώματος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, η κατάσταση δημιουργεί δυσμενή εντύπωση σε χιλιάδες ξένους τουρίστες και έλληνες παραθεριστές του Στρυμονικού κόλπου, καθώς παραπέμπει περισσότερο σε μια τριτοκοσμική βιομηχανική περιοχή, και όχι σε τουριστικό θέρετρο.

Σε πρόσφατη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης επαναβεβαίωσε την πλήρη αντίθεσή του στη διέλευση των φορτηγών της μεταλλουργίας του χρυσού από τους δρόμους του δήμου Βόλβης, ζητώντας από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα.